Dostupni linkovi

Ekolozi iz Hrvatske: Zagađenje iz Broda na međudržavnu razinu


Rafinerija u Brodu
Rafinerija u Brodu
Nevladine ekološke udruge ogorčene su inertnošću hrvatskog ministarstva zašite okoliša u slučaju zagađenja iz rafinerije u Brodu. Dio ih traži ministrovu ostavku, neki razmišljaju da se predloži državi da prekine dovod nekvalitetne nafte kroz hrvatski naftovod do Broda, a svi se slažu da to pitanje treba postaviti na međudržavnu razinu.

„Ako netko kaže da će zagađenje biti riješeno na način da treba pričekati dvije godine da ruski vlasnici dovrše modernizaciju rafinerije u Bosanskom Brodu, a da je on u svemu tome nemoćan, onda on treba podnijeti ostavku,“ poručuje u izjavi za RSE aktualnom ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić.

„Kada bilo tko od radnika svom poslodavcu prizna da ne može raditi svoj posao, ili on sam daje otkaz ili mu poslodavac daje otkaz. Logično je da je zaštita okoliša i prirode primarni posao ministra zaštite okoliša i prirode, ali isto tako – posljedično – i života i zdravlja građana. A on je rekao da ne može zaštititi živote i zdravlje građana“, kaže Piršić.

Neki su za radikalne mjere da se zaustavi zagađenje zraka u Slavonskom Brodu i Brodu.

„Hrvatska ima jednu šansu, a to je – zavrnuti slavine naftovoda JANAF i reći: 'Dok uvozite ovu naftu, mi vam jednostavno nećemo dati da ta nafta dolazi, zato što ta nafta truje naše građane“, rekao je predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

Međutim, ruska strana neće čekati skrštenih ruku. Predstavnik ruskog vlasnika bosanskobrodske rafinerije Josip Pleslić u izjavi za Hrvatski radio kaže kako pitanje o naftovodu treba u prvom redu postaviti hrvatskoj državi kao vlasniku, da je JANAF jedno od rijetkih državnih poduzeća koja u ovoj krizi posluju pozitivno, i da bi prestanak transporta nafte za Brod imao konzekvence o kojima on ne bi pričao.

„Možemo usporedbe radi reći da – zbog ovih prosvjeda koji se sada događaju u Slavonskom Brodu – mi donesemo odluku da hrvatske tvrtke više neće sudjelovati u rekonstrukciji rafinerije. A vjerujte mi, svaki dan je u rafineriji Brod velik broj hrvatskih stručnjaka i hrvatskih radnika, a najviše ih je iz Slavonskog Broda. Mislim da to nije rješenje. Mislim da se rješenje jedino može naći konstruktivnim dijalogom i razgovorom za stolom“, kaže Pleslić.

Visoko na listi prioriteta

„Zatvaranje pipe JANAF-a bio bi zadnji korak, ali prije toga ruskim vlasnicima treba predložiti da smanje svoje profite i koriste skuplju, ali kvalitetniju naftu,“ poručuje Piršić i dodaje: „Onda se može reći: 'Gospodo, mi ćemo i dalje dovoziti vašu naftu, ali mi kao odgovorna država ne možemo ubijati svoje građane a vi ih ubijate vašim radom. Stoga, izvolite molim vas staviti na plamenike plin, a ne mazut, i izvolite kupovati kvalitetniju naftu.“

Predsjednik nevladine ekološke udruge Zelena akcija Bernard Ivčić podržava zahtjeve lokalnih udruga iz Slavonskog broda da se pitanje zagađenja iz bosanskobrodske rafinerije mora dignuti visoko na listu prioriteta.

„Jednaka važnost koja je pridana npr. Velikom i Malom škoju ili koja se pridaje rješavanju cestovnog koridora kroz Neum, na tu istu razinu potrebno je staviti i ovaj problem i potrebno je uključiti razna ministarstva – od vanjskih poslova nadalje, zatim predsjednika i premijera, a naravno i resorni ministar Zmajlović treba biti u tome mnogo aktivniji“, ističe Ivčić.

Pred odlazak u Katar gdje predstavlja mogućnosti investiranja u Hrvatsku, u prvom redu u energetiku, hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je i Slavonski Brod, razgovarao s gnjevnim građanima i apelirao da se intenziviraju razgovori sa susjedima.

„Ja sam još pred 2 godine razgovarao sa vlastima Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske i sa vlasnicima rafinerije. Dana su obećanja, no obećanja se nisu ispunila. Na nama je da na tome radimo. Svi vi ovaj problem osjećate, prema tome ne smije ga se negirati, nego treba raditi na njegovom rješenju“, izjavio je Josipović.
XS
SM
MD
LG