Dostupni linkovi

Rafinerija Brod: Niko ne rješava prekogranični ekološki problem


Rafinerija Brod
Rafinerija Brod
Posljednjih dana građani i vlasti Slavonskog Broda ponovo se guše u isparavanjima koja dolaze preko rijeke, iz susjedne BiH, gdje se nalazi Rafinerija nafte Brod. U ovoj kompaniji, međutim, kažu da rade u skladu sa zakonskim propisima.

Štetni gasovi iz Rafinerije nafte u Brodu zagađuju vazduh i u susjednom Slavonskom Brodu u Republici Hrvatskoj. Građani Slavonskog Broda kažu da se neprijatni mirisi posebno osjete u jutarnjim satima:

„Smrdi na trula jaja, tako otprilike. I još neki miris ima, ne znam kakav, ali dosta snažan miris bude u jutranjim satima naročito.“

„Prije kiše se najviše osjeti supervodik. Prozori se ne mogu otvoriti. U učionicama u školi je zagušljivo, a ne možemo uopće prozračiti.“


Zbog zagađenja iz bosanskobrodske Rafinerije građani Slavonskog Broda izašli su prošle sedmice i na ulicu. Inicijator protesta, na kojem se okupilo oko 3.000 ljudi, Dalibor Vašarević kaže da građani traže konkretne poteze koji će osigurati rješenje višedecenijskog problema.

„Mi ne mislimo na ovome stati, planiramo se boriti za naš grad, za našu budućnost i za našu djecu. Mi već dugo godina živimo s tim problemom ovdje i nosimo se s tima. Obećanja nam je dosta“, kaže Vašarević.

Zagađenje zraka utiče na kvalitet života i zdravlje građana Slavonskog Broda, upozorava i gradonačelnik Mirko Duspara.

„Zabrinjavajuće je da mi ove godine imamo često povećane koncentracije benzena. To je malo veći problem jer se to praktično u zraku ne osjeti, a to su sve ustvari elementi koji dugoročno donose lošu zdravstvenu situaciju, što znači da će ovdje biti i veći broj oboljelih od malignih oboljenja, što će, na kraju-krajeva, pokazati i ova studija koju radi Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije“, navodi Duspara.

Duspara dodaje da je zagađenje danas tri puta veće nego 2008. godine, kada je obnovljena proizvodnja u Rafineriji, i da kod ruskih vlasnika ne postoji dobra volja da se ozbiljnije krene u modernizaciju pogona u Brodu.

„U Rafineriji ne postoji uopće mjerna postaja, tako da je neozbiljno pričati sa strane Rafinerije kad kažu kako njihova mjerenja ne pokazuju zagađanje“, kaže Duspara.

Negiranje nadležnih u Rafineriji

Rukovodilac Odjela zaštite na radu i zaštiti životne sredine u brodskoj Rafineriji Dobro Marić kaže da postrojenja u Brodu rade u skladu sa zakonskim propisima RS-a i da je u modernizaciju od 2008. godine do danas ruska grupacija Nestro uložila više od 120 miliona eura. Prema njegovim riječima, nakon tih investicija mjerenja su pokazala smanjenje emisije štetnih plinova.

„Mi vršimo mjerenja kvaliteta vazduha putem ovlaštene institucije, Instituta zaštite ekologije i informatike iz Banje Luke. Do kraja godine mi ćemo nabaviti automatsku mjernu stanicu koja će biti instalirana ovdje, i vršiće se mjerenje kvaliteta vazduha u životnoj sredini“, tvrdi Marić.

Građani Broda slažu se sa susjedima iz Slavonskog Broda da Rafinerija zagađuje vazduh u oba grada, ali ističu i da tu radi oko 1.500 ljudi:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link


„Želja nam je da bude još više radnih mjesta i u Bosanskom Brodu i u Slavonskom Brodu, ali ne na uštrb zdravlja građana i jednog i drugog grada - jer postoje čestice koje danas smetaju, ali postoje i one koje će za 10 godina pokazati povećanje broja malignih oboljenja i u jednom i u drugom gradu. Nije cilj zaustaviti napredak, ali ako se već ide u profit, onda se mora nešto i uložiti. A ovo je minimum koji traži da se urede ta ložišta. Rafinerija Bosanski Brod je jedina rafinerija u Evropi koja ima izomaks postrojanja. To je izuzetno opasno postrojenje ako se ono ne održava kako treba - to je jedna jaka hidrogenska bomba koja bi praktično uništila oba ova grada da, nedajbože, dođe do havarije“, kaže gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Na ovu konstataciju Dobro Marić iz brodske Rafinerije nafte nije ponudio konkretan odgovor. Kaže da je u pitanju politiziranje sa hrvatske strane:

„Ja ne bih mnogo. Mi razumijemo to, ali u svemu ima malo i politike, malo i konkurencije - Hrvatska ima dvije rafinerije, ima Sisak, ima Rijeka, imaju oni svoje probleme.“

Prvi čovjek Slavonskog Broda Mirko Duspara odbacio je navode politiziranju. Duspara očekuje da se u rješenje ovog pitanja uključe nadležni iz BiH i Hrvatske, a organizatori protesta u Slavonskom Brodu najavili su da će o svemu upoznati i Evropsku komisiju.
XS
SM
MD
LG