Dostupni linkovi

Ekipa Tanovićevog filma: Ostvarenje koje dolazi iz srca


Danis Tanović i producenti Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar na dodjeli nagrada
Danis Tanović i producenti Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar na dodjeli nagrada
Film Epizoda u životu berača željeza bh. oskarovca Danisa Tanovića osvojio je nagradu Srebrni medvjed - Grad prix žirija na Berlinskom filmskom festivalu, dok je naturščik iz filma Nazif Mujić proglašen za najboljeg glumca festivala.

Dupla nagrada obradovala je ekipu, ali i sve ljubitelje domaćeg filma u BiH.

„Živim u zemlji koja ima četiri miliona stanovnika. To je toliko mala zemlja i želio sam dati primjer ljudima da se trebamo međusobno paziti. Nastaviću snimati filmove. Ovo ostvarenje dolazi direktno iz srca", rekao je Tanović na konferenciji za novinare u Berlinu na kojoj su govorili svi nagrađeni autori.

Tanović je dodao da bi želio da ovaj film u BiH potakne dijalog.

"U mojoj zemlji imamo nekakve taktike preživljavanja. Smatram da i cijela Evropa ima takve dnevne taktike. Ne postoji strategija niti vizija kuda idemo, gdje moja zemlja ili Evropa ide. Stičem dojam da niko ne misli o tome. A to se užasno odražava na Rome, jer su oni prvi koji budu povrijeđeni. Veoma sam cinična osoba, ali istovremeno snimam filmove i vjerujem da sa njima možemo načiniti neke promjene“, izjavio je on.

Film Epizoda u životu berača željeza govori o otuđenju i diskriminaciji u savremenom bosanskohercegovačkom društvu. Baziran je na istinitoj priči o romskoj porodici u jednom selu kod Tuzle, odnosno o ženi kojoj je uskraćena medicinska pomoć.

Dobitnik nagrade za najboljeg glumca Berlinalea Nazif Mujić kazao je na konferenciji za novinare da je u svakoj zemlji neophodno da vlast podrži Rome.
Nazif Mujić
Nazif Mujić

„Kada je riječ o Romima ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u svijetu, treba se fokusirati na jedan način i dokazati bilo kojoj instituciji u državi da Romi imaju intelekta i mogućnosti, te da vlast samo treba podržati ove ljude“, kazao je on.

Mujić koji je predsjednik Asocijacije Roma u Tuzli kazao je da mu nije bilo jednostavno da pristane na snimanje filma.

„Želim otići u Sarajevo gdje će me odmah 40 ili 50 kamera pitati šta ću dalje raditi, da li ću se nastaviti baviti snimanjem filmova. Potpuno sam svjestan šta će me mediji pitati. Ovog malog medvjeda, koji se na romskom kaže međed, nosim svojoj porodici. Što se tiče institucija i vlasti u Bosni i Hercegovini samo mogu poručiti, nemojte gledati na nacionalnost Musliman, Srbin, Hrvat ili na vjeroispovijest, već da bilo koja nacija koja dođe i kada traži ljekarski pregled u bolnici ili bilo gdje drugdje, pomoć treba da dobije. Pomozite ljudima, to je moja poruka“, istakao je on.

Glas nevidljivih

Jedna od producenata filma Amra Bakšić Čamo je na konferenciji za novinare izjavila:

„Ovaj film je glas onih koji su nevidljivi u našem društvu. I putovaćemo Bosnom i Hercegovinom i prikazivaćemo ovaj film, kako bismo pokazali taj glas.“

Drugi producent filma Čedomir Kolar je rekao:

„Rekao bih, nažalost, da se vraćamo istoj situaciji kakav je bio neorealizam nakon Drugog svjetskog rata. Smatram da se Evropa u ovom trenutku osjeća kao u vremenu prije ili poslije tog rata. Mislim da ovakav oblik neorealizma, koji nam se ponovo vraća, je nešto što je strogo nužno i vjerujem da se ne pojavljuje bez razloga.

U filmu osim Nazifa Mujića igraju i Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić, a pored producenata Amre Bakšić Čamo i Čedomira Kolara kao i scenariste i reditelja Danisa Tanovića, ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

Danis Tanović u intervjuu za RSE otkrio je da će bh. publika fim moći vidjeti na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

(VIDEO: Trejler za film "Epizoda u životu berača željeza")


Inače, rumunski film "Dječija poza" Kalina Petera Neceva, koji govori o korupciji i novoj vladajućoj klasi u Rumuniji, osvojio je Zlatnog medvjeda na 63. berlinskom filmskom festivalu u konkurenciji za najbolji film.

Prema ocjeni međunarodnog žirija Berlinalea Srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobio je David Gordon Green za film "Prince Avalanche". Srebrni medvjed za najbolji scenario otišao je u ruke Jafara Panahija.

Najboljom glumicom proglašena je Paulina Garcia za ulogu u filmu "Gloria". "La fugue" je film koji je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji kratkometražni film.

***********
Radio Slobodna Evropa se u martu prošle godine bavio pričom o Senadi i Nazifu koji glume u nagrađenom filmu Danisa Tanovića.


Stranac u bosanskoj noći
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:06:20 0:00
XS
SM
MD
LG