Dostupni linkovi

Von der Leyen na Zapadnom Balkanu od 28. do 30. septembra


Predsednica Evropske komisije, Ursula Von dr Layen tokom govora "Stanje u Evropskoj uniji" u Evropskom parlamentu u Strazburu, 15. septembar 2021.
Predsednica Evropske komisije, Ursula Von dr Layen tokom govora "Stanje u Evropskoj uniji" u Evropskom parlamentu u Strazburu, 15. septembar 2021.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posetiće zemlje Zapadnog Balkana od 28. do 30. septembra kako bi potvdila posvećenost evropskih institucija za prijem ovih država u Evropsku uniju (EU).

“Otputovaću u region da pošaljem snažan signal naše posvećenosti pristupnom procesu”, najavila je Von der Leyen u sredu, 15. septembra, tokom godišnjeg govora u Evropskom parlamentu.

Kako je potvrđeno iz sedišta EK, Von der Leyen planira posetiti Albaniju i Severnu Makedoniju 28. septembra, Kosovo i Crnu Goru dan kasnije, a 30. septembra će boraviti u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

U ovogodišnjem govoru, predsednica von der Leyen je spomenula Investicioni plan koji je ova institucija na jesen prošle godine usvojila za države regiona.

“Ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana je ulaganje u budućnost EU”, poručila je Urusla von der Leyen u toku 60-minutnog govora pred evropskim zastupnicima.

Upozorenje na 'pandemiju nevakcinisanih'

Potrebno je ubrzati vakcinaciju kako bi se izbegla "pandemija nevakcinisanih", izjavila je Von der Leyen tokom godišnjeg obraćanja Evropskom parlamentu.

Von der Leyen se drugi put obraća evropskim poslanicima, nakon dve godine koje su testirale mogućnosti EU da se brzo oporavi od pandemije COVID-a 19, naglog ekonomskog pada i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

"Hajde da se potrudimo da se situacija ne pretvori u pandemiju nevakcinisanih", rekla je Von der Leyen poslanicima u Strazburu.

Najavivši novu donaciju od 200 miliona doza vakcine do sredine sledeće godine, ona je izrazila zabrinutost zbog razlika u brzini vakcinacije u različitim zemljama članicama EU.

"Sledeća godina biće još jedan test", navela je Von der Leyen.

Prema njenim riječima, očekuje se da 19 zemalja EU vrati svoju ekonomiju na nivo od pre pandemije do kraja godine, dok će ostale to verovatno uspeti u 2022. godini.

Krajem avgusta 70 odsto odrasle populacije u 27-članoj EU bilo je potpuno vakcinisano protiv COVID-a 19.

Kako podseća agencija Rojters, ovo je označilo prekretnicu nakon sporog početka vakcinacije, ali i maskiralo velike razlike među zemljama EU.

Inače, govor šefice Evropska komisije o “Stanju u Evropskoj uniji” se smatra najvažnijim događajem za briselske institucije.

Redovno se održava u septembru na plenarnoj sednici u Evroskom parlamentu. Ustanovljen je 2009. godine u okviru Lisabonskog sporazuma koji je preuredio funkcionisanje evropskih institucija. Cilj ovog govora je da šef glavne institucije, Evropske komisije predstavi viziju o situaciji na teritoriji EU i planovima te prioritetima za predstojeći period.

Bio je ovo prvi put da na događaju nije bio prisutan predsednik Evropskog parlamenta. Naime, uoči početka govora iz pres službe ove institucije je saopšteno da pedsednik EP David Sassoli neće učestvovati na događaju zbog zdravstvenog stanja.

XS
SM
MD
LG