Dostupni linkovi

EK: Crna Gora da obezbedi pravedno suđenje novinaru Martinoviću


Jovo Martinović ispred suda u Podgorici
Jovo Martinović ispred suda u Podgorici

Evropska komsija (EK) traži od nadležnih institucija u Crnoj Gori da se obezbedi pravedno suđenje novinaru Jovi Martinoviću i dodaju da postupak treba da bude u u skladu sa međunarodnim i EU standardima.

"Sloboda medija je jedna od osnovnih vrednosti EU i ključni element pristupnog procesa Crne Gore. Novinari moraju biti u mogućnosti da profesionalno obavljaju svoj posao, bez straha od pravnih posledica”, izjavila je novinarima portparolka EK, Ana Pisonero.

Ona je podestila na prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije o Crnoj Gori gde se, između ostalog, konstatovalo da u zemlji nema napretka na polju slobode izražavanja.

Inače, Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu kojom je Viši sud u Podgorici osudio Jovu Martinovića na godinu dana zatvora zbog krivičnog dela neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, saopštio je Viši sud 29. marta.

Tom presudom je Martinović oslobođen optužbe za krivično delo stvaranje
kriminalne organizacije.

Jovo Martinović je bio među 17 osoba koje su u oktobru 2015. uhapšene kao
osumnjičene za trgovinu drogom i učešće u kriminalnoj organizaciji, na čelu sa crnogorskim državljaninom Duškom Martinovićem, ranijim članom međunarodne grupe kradljivaca poznate pod nazivom Pink Panter, koji je priznao učešće u švercu.

Ocenivši da je bobra protiv organizovanog kriminala i korupcije “apsolutni ključ” za napredak svih zemlja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, predstavnica za štampu Ana Pisonero je ipak podvukla da su medijske slobode i pluralizam ”kamen temeljac svake demokratije”.

Ona je naglasila da institucije u Briselu žele videti jasan napredak u slobodi izražavanja u svim zemljama regiona.

XS
SM
MD
LG