Dostupni linkovi

MANS: Presuda novinaru Martinoviću direktan atak na medije


Jovo Martinović (na fotografiji) je bio među 17 osoba koje su oktobra 2015. uhapšene kao osumnjičene za trgovinu drogom i učešće u kriminalnoj organizaciji
Jovo Martinović (na fotografiji) je bio među 17 osoba koje su oktobra 2015. uhapšene kao osumnjičene za trgovinu drogom i učešće u kriminalnoj organizaciji

Odluka Apelacionog suda kojom je potvrđena presuda novinaru Jovu Martinoviću predstavlja dokaz zarobljenosti pravosuđa i direktan atak na slobodu medija u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Mreža za afirrmaciju nevladinog sektora (MANS).

To je i otvorena poruka svim onim novinarima koji se u ovoj zemlji usuđuju baviti istraživačkim radom, navodi se u saopštenju MANS-a u utorak (30. marta).

Apelacioni sud Crne Gore je potvrdio presudu kojom je Viši sud u Podgorici osudio Jova Martinovića na godinu dana zatvora zbog krivičnog djela neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, saopštio je Viši sud 29. marta. Tom presudom je Martinović oslobođen optužbe za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Jovo Martinović je bio među 17 osoba koje su oktobra 2015 uhapšene kao osumnjičene za trgovinu drogom i učešće u kriminalnoj organizaciji, na čelu sa crnogorskim državljaninom Duškom Martinovićem, ranijim članom međunarodne grupe kradljivaca poznate pod nazivom Pink Panter, koji je priznao učešće u švercu.

Osim njih dvojice, na višegodišnju robiju Viši sud je osudio još šest članova grupe.

Tokom suđenja je Jovo Martinović izjavio da je sa svima imao samo službene kontakte jer je, kako je kazao, radio na snimanju dva filma. U vrijeme hapšenja, Martinović je radio za francusku produkcijsku kuću CAPA Presse.

Jovo Martinović je proveo 14 mjeseci u pritvoru, zbog čega se smatra da je već izdržao zatvorsku kaznu.

Povodom odluke Apelacionog suda da potvrdi osuđujuću presudu Jovu Martinoviću, reagovali su i iz Reportera bez granica.

“Ovo je travestija (lakrdija, farsa) pravde i sramota za zemlju koja želi da se pridruži EU”, navedeno je u njihovoj Twitter objavi 29. marta, u kojoj se dodaje da će ta organizacija “braniti Jova Martinovića dok je bude oslobođen svih lažnih optužbi”.

XS
SM
MD
LG