Dostupni linkovi

Egipat iščekuje rezultate izbora


Prebrojavanje glasova na biralištu u Cairu, 24. maj 2012.
Prebrojavanje glasova na biralištu u Cairu, 24. maj 2012.
Počelo je prebrojavanje glasova, nakon dvodnevnih izbora u Egiptu. Muslimansko bratstvo je, na konferenciji za novinare, već proglasilo vođstvo svog kandidata, Mohameda Mursija i to na osnovu procjena te partije.

13 kandidata učestvovalo je na prvim slobodnim izborima u zemlji sa 50 miliona glasača.

Na izborima, čiji je ishod prvi put u istoriji ove zemlje nemoguće predvidjeti, takmičili su se islamisti i sekularisti, revolucionari i pripadnici režima Hosnija Mubaraka.

S obzirom da se ne očekuje nadpolovična premoć niti jednog od kandidata, 16. i 17. juna biće održan i drugi krug izbora za predsjednika.

"Izbori su protekli slobodno i bez pritisaka. Ovo je isključiva odluka naroda koji prvi put u istoriji učestvuju u biranju bez ikakve prisile. Kad predsjednik bude izabran vojno Vijeće će mu predati vlast, prema odredbama zakona", kazao je Sami Anan, načelnik Generalštaba Egipatske armije, nakon što je obišao birališta u Kairu.

Clinton: Prekretnica na putu za demokratiju

Na egipatskoj državnoj televiziji pojavila se izjava portparola Muslimanskog bratstva, Murad Muhamed Alija koji je naveo da njihov kandidat Mohamed Mursi vodi.

Odbio je međutim dati bilo kakve procjene u konkretnim brojevima.

Isto javljaju i regionalne egipatske televizije, pozivajući se na svoje procjene sa terena. Dva glavna rivala Mursiju su Ahmed Šafik i Hamdin Sabahi koji se bore za ulazak u drugi krug.

Ukupna slika dvodnevnih izbora u Egiptu neće biti jasna još neko vrijeme, pošto nema vjerodostojnih procjena s biračkih mjesta.

Iako je prebrojavanje startalo odmah nakon zatvaranja birališta u četvrtak u 21 sat po lokalnom vremenu.

Ministrica vanjskih poslova SAD Hillary Clinton uputila je čestitku Egiptu za prve slobodno održane predsjedničke izbore, nakon Hosnija Mubaraka. Nazvala ih je istorijskim.

„Ovo je prekretnica na putu za demokratiju. Sa zadovoljstvom ćemo sarađivati s demokratski izabranom novom vladom Egipta“, kazala je Clinton.
XS
SM
MD
LG