Dostupni linkovi

Edin Vranj pušten iz pritvora u Srbiji


Granični prelaz Uvac između Srbije i Bosne i Hercegovine
Granični prelaz Uvac između Srbije i Bosne i Hercegovine

Edin Vranj protiv koga je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu pušten je iz pritvora nakon hapšenja sredinom septembra na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Informaciju o puštanju Vranja iz pritvora objavila je u ponedjeljak, 18. oktobra, na zvaničnom facebook profilu Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH).

“Pozdravljamo ovu odluku. Saradnja tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna za normalizaciju. U tom pravcu očekujemo postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović! Vrijeme je da u regionalnoj saradnji pređemo sa riječi na dijela”, poručila je Turković putem Facebooka.

Edin Vranj je uhapšen 12. septembra na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH na osnovu raspisane policijske potrage zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor do 30 dana, a žalba advokata Edina Vranja na tu odluku suda je odbijena.

Odluka o pritvoru je donijeta "zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći", naveli su tada iz suda.


Vranj je bivši načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH (FBiH).

Na sastanku glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić, Republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i Tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković 15. oktobra dogovoreno da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podnese prijedlog Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja Vranja pravosuđu BiH.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je optužnicu protiv Edina Vranja 13. oktobra zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo je potom, kako je saopšteno iz te institucije, predložilo Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi Bosni i Hercegovini.

Dodaju da se predlog da Bosna i Hercegovina preuzme slučaj temelji na propisima koji regulišu regionalnu saradnju dvije države, zakonima i Ugovoru između Srbije i BiH o pravnoj pomoći.

Prethodno je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnelo prijedlog organima Srbije da im se ustupi slučaj Edina Vranja.

Iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića je 14. oktobra takođe saopšteno da Tužilaštvo Srbije predlaže da slučaj Edina Vranja preuzmu specijalizovani organi za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine.

Vranj je treći građanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom zbog optužbi za ratne zločine.

Viši sud u Beogradu osudio je u julu 2020. godine, na deset godina zatvora Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine.

Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je u martu 2021. godine prvostepenu presudu i naredilo ponovno suđenje.

Osman Osmanović, bivši direktor Porezne uprave Brčko Distrikta uhapšen je 23. novembra 2019. godine na graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji, po potjernici iz Beograda.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv Osmanovića, zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog, na sjeveru Bosne i Hercegovine.

Optužnica je podignuta u februaru 2020. godine.

XS
SM
MD
LG