Dostupni linkovi

Evropska centralna banka povećala kamatnu stopu za 0.5 odsto


Sedište Evropske centralne banke u Frankfurtu
Sedište Evropske centralne banke u Frankfurtu

Akcije na evropskim berzama nastavile su da padaju nakon što je Evropska centralna banka (ECB) povećala u četvrtak, 15. decembra, kamatnu stopu za 0.5 odsto najavljujući da će nastaviti sa tom politikom u cilju obuzdavanja inflacije.

Akcije u evrozoni su pale za 1.7 procenata.

"Iako je samo povećanje bilo onako kako se očekivalo i sporije nego prethodnih meseci, ova odluka je prezentirana tvrđe nego što su mnogi na tržištu očekivali", rekao je Bas van Gefen, strateg za makroekonomiju u Rabobank.

Ranije u toku dana, Banka Engleske i Nacionalna banka Švajcarske takođe su podigle kamatne stope u četvrtak za 50 baznih poena, za razliku od prethodnog rasta od 0,75 odsto, što je bilo u skladu sa očekivanjima saopštivši da će možda biti potrebna dalja povećanja da bi se obuzdala istrajna inflacija.

U sredu su i američke Federalne rezerve podigle kamatnu stopu za 0.5 odsto.

Kamatne stope nisu podignute kao za 0.75 kao u nekoliko prethodnih slučajeva zbog usporavanja inflacije. Međutim, zvaničnici upozoravaju da je inflacija i dalje visoka i da će biti još povećanja troškova zaduživanja kako bi se umanjili skokovi cena energije, hrane i stanovanja što ugrožava standard građana.

"Upravni savet je danas odlučio da podigne kamatne stope i očekuje da će ih povećati prilično dugo, jer je inflacija i dalje previsoka i predviđa se da će predugo ostati iznad cilja", saopštila je ECB o svom cilju da vrati inflaciju ispod 2 odsto.

Inflacija u 19 zemalja koje koriste evro je smanjena na 10 procenata u novembru sa 10,6 odsto u oktobru, što je prvi pad od juna 2021. Međutim, zvaničnici ECB kažu da je prerano reći da je njen rast dostigao vrhunac, jer visoke cene energije prete da izazovu recesiju u Evropi.

Predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) je na sličan način upozorio da je "dug put" za obuzdavanje inflacije koja je u novembru pala na 7,1 odsto sa 7,7 odsto mesec dana ranije.

Izvor: Reuters i AP
XS
SM
MD
LG