Dostupni linkovi

Svetske berze u padu nakon najave Feda daljeg rasta kamatnih stopa


Berza u Frankfurtu
Berza u Frankfurtu

Akcije u Evropi i Aziji pale su u četvrtak, 15. decembra, nakon povlačenja investitora na Volstritu, uznemirenih upozorenjem Federalnih rezervi (Fed) da se očekuje još povećanja kamatnih stopa nakon njenog najnovijeg podizanja u sredu.

Cene nafte su pale kao i američkih fjučersa.

Fed je u sredu podigao kamatnu stopu za 0,50 odsto, što je sedmo povećanje ove godine. Očekuje se da će Banka Engleske i Evropska centralna banka u četvrtak takođe povećati kamatne stope.

SAD u četvrtak treba da objave nedeljni izveštaj o naknadama za nezaposlene, zajedno sa podacima o maloprodaji za novembar. Potrošnja i zaposlenost u SAD i dalje su snažni, što ometa Fed-ovu borbu protiv inflacije, ali pomažu u zaštiti privrede, koja usporava, od moguće recesije.

Nemački indeks DAX je u padu 0.9 odsto, CAC 40 na pariskoj berzi 1.2, a britanski FTSE 100 za 0,7 odsto.

Japan je objavio da je njegov trgovinski deficit porastao na preko 2 biliona jena (15 milijardi dolara) u novembru zbog povećanih troškova uvoza nafte i slabljenja jena.

Takođe u četvrtak, Azijska razvojna banka je smanjila prognoze za ekonomije u razvoju na ovom kontinentu na 4,2 odsto ove godine i 4,6% u 2023. Ranije se predviđao rast u 2022. na 4,3 i 4,9 procenata u 2023-oj.

U Kini, drugoj po veličini svetskoj ekonomiji, očekuje se rast od 3 odsto u ovoj godini i 4,3 u 2023. zbog ublažavanja strogih ograničenja zbog COVID-a 19.

Federalne rezerve očekuje da će kamatne stope u narednim godinama rasti više nego što je očekivao.

Očekivalo se povećanje ključne kratkoročne stope američke centralne banke za 0,50 procentnih poena u sredu. To je bilo njegovo sedmo povećanje ove godine.

Povećanje u sredu bilo je manje od prethodna četiri od 0,75 procentnih poena, tako da se kamatna stopa sada kreće između 4,25 do 4,5 odsto, što je najviše u poslednjih 15 godina.

Usledio je ohrabrujući izveštaj koji je pokazao da je inflacija u SAD usporila u novembru peti mesec zaredom, na 7,1 procenta.

Kreatori politike Federalnih rezervi predviđaju da će kamatne stope dostići raspon od 5 do 5,25 odsto do kraja 2023.

Nedavni znaci usporavanja inflacije podstakli su optimizam da bi Fed mogao signalizirati mogućnost smanjenja stope u drugoj polovini sledeće godine.

Međutim, predsednik Fed-a Džerom Pauel (Jerome Powell) je naglasio da se puni efekti napora centralne banke da smanji inflaciju tek treba u potpunosti da se osete.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG