Dostupni linkovi

EBRD traži 10 milijardi za pomoć Istočnoj Evropi


Sjedište EBRD-a u Londonu
Sjedište EBRD-a u Londonu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zatražila je od svojih članica dodatnih 10 milijardi evra kako bi pomogla zemljama Istočne Evrope da se izvuku iz krize, piše danas "Fajnenšel tajms" na naslovnoj strani.

List ocjenjuje da ovakav potez banke uoči godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglašava koliko su zapostavljeni problemi sa kojima se suočava Istočna Evropa.

Predsjednik EBRD Tomas Mirou u pismu MMF-u koje je list dobio na uvid navodi da će, sa sadašnjih 20 milijardi evra kapitala na raspolaganju, banka morati da ograniči pozajmljivanje na osam milijardi evra u 2009. i 2010. godini, a potom taj iznos smanji na šest milijardi evra.

"Aktivnost će oslabiti u vrijeme kada je oporavak i dalje nepouzdan", piše Mirou.

Autor članka u "Fajnenšel tajmsu" navodi da je EBRD poslala i upozorenje stranim investitorima da "nema sumnje da je globalna recesija pogodila zemlje u postkomunističkoj tranziciji teže nego bilo koji drugi region u svijetu".

Evropska banka vjeruje da će zemljama Istočne Evrope još neko vrijeme biti potrebna pomoć sa strane, mada, kako zaključuje list, sve to ne bi trebalo da izazove paniku.

Ipak je situacija daleko od one kada je prije sedam mjeseci Letonija bila na ivici bankrota, ocjenjuje autor tektsta u "Fajnenšel tajmsu".
XS
SM
MD
LG