Dostupni linkovi

EBRD: Biće ispitana usklađenost gradnje Koridora Vc kod Mostara


Vinogradi na trasi Koridora Vc, Mostar Bosna i Hercegovina.

Nezavisni mehanizam za projektnu odgovornost (IPAM) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) preporučio je, na zahtjev lokalnih vlasti, provjeru usklađenosti dionice Mostara Jug - tunel Kvanj na autocesti Koridor Vc u Bosni i Hercegovini (BiH), saopšteno je u utorak 27. aprila iz EBRD-a.

Preporučena provjera usklađenosti je nezavisna istraga utvrđivanja činjenica koju će raditi IPAM kako bi utvrdio da li je banka poštovala svoje ekološke i socijalne politike u vezi s projektom.

U međuvremenu, kako je saopšteno, rad na projektu ove dionice Koridora Vc kroz BiH će biti nastavljen.

Zbog zabrinutosti da će autoput uticati na zagađenje okoliša mještani naselja Ortiješ, Malo Polje i Kosora, kraj Mostara na jugu BiH, u oktobru 2020. godine uputili su žalbu IPAM-u za procjenu projekata Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske banke za investicije, koji su glavni kreditori gradnje autoputa u BiH.

Manuela Naessl, šefica EBRD-a za BiH, kako je saopšteno, pozdravila je odluku, da se provjeri usklađenosti dionice Mostar Jug - tunel Kvanj na autocesti Koridor Vc.

„Preporuka pruža priliku za nezavisnu istragu kako bi se preispitala primjena ekoloških i socijalnih standarda najbolje prakse, kojima smo i dalje u potpunosti predani, posebno dok nastavljamo rasprave o finansiranju daljnjih dijelova ovog važnog infrastrukturnog projekta”, navela je ona i dodala da će uprava EBRD-a u potpunosti će podržati pregled.

Žalba koju je IPAM primio 2020. godine dovodi u pitanje da li je dionica projekta Mostar jug - tunel Kvanj u skladu sa okolišnom i socijalnom politikom EBRD-a, tvrdeći da trenutni raspored autoceste ima negativne ekološke, ekonomske i kulturne uticaje na lokalno stanovništvo.

Rukovodstvo EBRD-a smatra da je Procjena uticaja na životnu sredinu i socijalnu zaštitu koju je izradilo Javno Preduzeće Autoceste FBiH strukturirana u skladu sa zahtjevima banke i da se bavi relevantnim uticajima.

Izgradnja koridora Vc, kako se dodaje u saopštenju iz EBRD-a, prioritetni je infrastrukturni projekat za BiH, kao i za Evropsku uniju (EU), kao dio Plana ekonomskih investicija za zapadni Balkan.

“Autocesta će značajno poboljšati domaće veze i povezati zemlju sa regionalnim susjedima i širom Evropom”, podsjećaju iz Banke.

EBRD i Europska investicijska banka podržavaju izgradnju projekta zajmovima, dok EU kroz Okvir za investicije zapadnog Balkana pruža investicijske grantove i pomoć za planiranje, pripremu dizajna i provedbu.

IPAM prima i razmatra žalbe ljudi koji su pogođeni projektima i organizacija civilnog društva u vezi sa projektima koje finansira banka. Oni o svemu direktno izvještavaju Upravni odbor EBRD-a i nezavisni su od uprave banke.

EBRD je multilateralna banka koja promoviše razvoj privatnog sektora i preduzetničke inicijative u 38 ekonomija na tri kontinenta.

XS
SM
MD
LG