Dostupni linkovi

Protesti u Mostaru zbog gradnje autoputa


Mještani južnih mostarskih naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakševine i Kočine okupili su se u petak na protestu zbog najave gradnje trase auto-puta koja prolazi preko njihovih imanja.

Mještanka Kosora Nura Štajn, koja je povratnik u ovo mjesto kaže da oni ne daju svoju zemlju.

"Neko je uradio ovaj projekat da bi stavio novac u svoj džep. Mi smo oštećeni na sve moguće načine. Ne damo politici da se u ovo miješa. Ja ću prva biti u 'živom zidu', niko sa mašinom neće proći preko moje zemlje. Tražim od sugrađana da podrže ovu borbu", rekla je Štajn.

Slavko Berberović iz naselja Ortiješ kaže da su povratnici očajni i da će ova trasa dovesti do iseljavanja.

"Međunarodna zajednica nam je rekla da se vraćamo, a sada nas tjeraju. Zar se nije auto-put mogao graditi brdom. Ja neću nikome potpisati da mi oduzmu zemlju. Oni su došli i pobili kolce u naša imanja, a niko nas ništa nije ni pitao, ni obavijestio", naglasio je Berberović.

Maja Popovac, profesorica na Građavinskom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, objasnila je da je zadnja trasa za koju je napravljena javna rasprava - trasa preko Podveležja koja je mnogo lakše ostvariva, jer ide čvrstim tlom. Ona je upozorila da nikada nisu napravljene valjane procjene, te da mještani i građani Mostara traže javnu raspravu i strategiju.

"Nadam se da će svi građani Mostara i Hercegovine shvatiti koliko ovo sve generalno prolazi kroz njihovo dvorište, bez obzira što ovdje nemaju kuću i vinograd. Moraju shvatiti da budućnost njihove djece leži u zdravom okruženju. Bilo je tu ljudi koji su se bavili strukom, ali nije se išlo duboko u proučavanje opcija, meni je to na nivou površne analize", rekla je Popovac.

Trasa auto-puta kroz južna mostarska naselja prvobitno je bila planirana preko brda iznad grada, ali je zadnjih nekoliko godina dva puta mijenjan i sada je ucrtana kroz najplodnije zemljište na jugu Mostara.

Povodom protesta grupe mještana južnih mostarskih naselja, iz Javnog poduzeća Autoceste FBiH obavijestili su javnost kako to preduzeće nije bilo nosilac pripreme Prostornog plana niti nosilac izrade Prostornog plana sa posebnim obilježjima, te da su navedeni poslovi u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Autoceste FBiH navode da su Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na 17. sjednici održanoj 25. januara 2017. godine i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na 18. sjednici održanoj 9. februara 2017. godine usvojili "Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru Vc" za period od 20 godina.

"Prostorni plan područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH Autocesta na Koridoru Vc je objavljen u Službenim novinama FBiH 100/17 od 25. decembra 2017. godine. Naglašavamo da JP Autoceste FBiH nisu bile nosilac pripreme Prostornog plana niti nosilac izrade Prostornog plana sa posebnim obilježjima, između ostalog, i javnih rasprava. Navedeni poslovi su u nadležnosti Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Nadalje, želimo da istaknemo da je prilikom odabira optimalne trase autoceste na području Mostara jug – Buna urađena i multikriterijska analiza varijanti trase sa prijedlogom najpovoljnije opcije", saopšteno je iz Autocesta FBiH.

XS
SM
MD
LG