Dostupni linkovi

Džonson: Imunitet ruskog Centra nije u interesu Srbije


Ron Džonson i Aleksandar Vučić na konferenciji u Beogradu
Ron Džonson i Aleksandar Vučić na konferenciji u Beogradu

„Nadam se da će se predsednik (Aleksandar) Vučić i Srbija odupreti bilo kakvom pokušaju da se humanitarnom centru u Nišu ponudi imunitet“, izjavio je u Beogradu američki senator Ron Džonson, predsednik senatskog Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju.

Džonson je, nakon jednočasovnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vili „Mir“ u Beogradu, rekao i da bi se time poslao veoma loš signal i da to ne bi bilo u interesu Srbije u kontekstu privlačenja zapadnog kapitala koji bi pomogao njenoj ekonomiji.

„Da bi kapital tekao iz SAD i Evrope, iz zapadnih demokratija, neophodna je vladavina prava i što je moguće manje korupcije. Potreban je, takođe, i signal da zemlja zaista ’naginje’ ka zapadnim demokratijama i kapitalizmu otvorenog tržišta, a suprotno od tipa agresije kakav Vladimir Putin, nažalost trenutno demonstrira sa Rusijom“, naveo je Džonson.

Vučić je rekao da Srbija odluke donosi u skladu sa svojim interesima i da nije bila izložena nikakvoj vrsti agresije.

Govoreći o odnosu Rusije i SAD, Džonson je rekao da se Rusija trenutno ponaša kao ’neprijateljski suparnik’: „Želeo bih da je Rusija Americi i zapadnoj civilizaciji ’prijateljski rival’, ali je Rusija postala ’neprijateljski suparnik’. Amerika spremno čeka na Rusiju da postane taj ’prijateljski rival’, ali to je odluka koja je na Vladimiru Putinu i Rusiji. Mislim da Putin shvata da ćemo se suprotstaviti njegovom maltretiranju i agresiji koja nije ni u čijem interesu.“

Vučić i Džonson, u Beogradu su razgovarali o dijalogu koji je unutar Srbije pokrenut o Kosovu, ali i o onome koji se vodi u Briselu sa predstavnicima Prištine. Naredna runda dijaloga, zakazana je za četvrtak, 31. avgust.

Vučić je, takođe rekao i da Srbija „čeka da vidi o čemu se radi“ u slučaju Bogdana Mitrovića, koji je u ponedeljak uhapšen u Suvoj Reci na Kosovu pod sumnjom za ratne zločine. On je naveo i da će se Srbija brinuti o Mitroviću jer mu se, kako se izrazio, „čini da iza svega stoji politika“.

„Mi smo proveravali u svim našim arhivama da li postoji mogućnost da je on učinio nešto loše. Nemamo ni blagih naznaka da je tako nešto moguće. Dakle, da ne garantujem nikada ništa ni za koga, da sačekamo, pa da vidimo. Plašim se da iza ovoga krio pokušaj pojedinih snaga da se spreči svaka vrsta dijaloga i da se utiče na njihovu političku scenu“, rekao je Vučić.

Tema je bio i evropski put Srbije, a Vučić je rekao da mu je Džonson preneo podršku SAD.

Vučić je rekao i da su razgovorali o ekonomiji i merama koje Srbija sprovodi, a bilo je reči i o bilateralnim odnosima Srbije i SAD i kako da se pospeši ekonomska saradnja.

Vučić je na kraju naveo i da je Džonsona zamolio da prenese njegov poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu i podpredsedniku Majku Pensu da dođu u posetu Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG