Dostupni linkovi

Tači i Vučić nastavljaju dijalog 31. avgusta


Hašim Tači i Aleksandar Vučić
Hašim Tači i Aleksandar Vučić

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini potvrdila je danas u Briselu da će se ove nedelje u Briselu sastati sa predsednicima Kosova i Srbije, Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem, kako bi se krenulo napred u dijalogu između Prištine i Beograda.

"Mislim da možemo do kraja ovog mandata (mandat Evropske komisije 2014 - 2019) postaviti svoj sopstveni cilj u traženju značajnih koraka za svakog od naših balkanskih partnera na njihovom putu ka EU članstvu", izjavila je Mogerini u ponedeljak u obraćanju ambasadorima EU u Briselu.

Mogerini je istakla da, i pored teških pojedinih ovogodišnjih trenutaka, partneri na Balkanu su uspeli da se ponovo posvete i potvrde volju za napredak na putu EU.

Mogerini: Stanovnici balkanskih država hoće u EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Očekuje se da će se sastanak Tačija i Vučića desiti u četvrtak, 31. avgusta, a razgovaraće se o modalitetima za postizanje konačnog političkog sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije, koji će biti međunarodno obavezan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači prvi put u svojstvu predsednika sastali su se u Briselu 3. jula, kada su se dva lidera složila da Briselski dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i pomirenju ulazi u novu fazu rada na čijoj će pripremi raditi odgovarajuće ekipe obe zemlje.

Vučić je tada rekao da će se u narednom periodu razgovarati o suštinskim stvarima, odnosno, "kako i na koji način vidimo naše odnose za godinu, dve ili pet".

Tači je rekao da će nova faza pregovora voditi ka normalizaciji i pomirenju dve zemlje i njenih naroda.

XS
SM
MD
LG