Dostupni linkovi

Biden i službeno nominiran kao demokratski predsjednički protukandidat Trumpu


Joe Biden i njegova supruga Jill slave nakon zvanične nominacije tijekom virtualne konvencije, 18. kolovoza

Demokrate su u utorak i službeno nominovale Joe Bidena, bivšeg potpredsjednika Sjedinjenih Država za predsjednika, obećavši da će njegov izbor popraviti Ameriku pogođenu pandemijom i zaustaviti haos koji je definisao administraciju republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Reuters.

Tokom druge noći Demokratske nacionalne konvencije koja će završiti i zvaničnim prihvatanjem nominacija Joe Bidena i njegove izabranice za potpredsjednicu Kamale Harris, pod temom “Vodstvo je važno”, virtualnim govorima publici širom Amerike su se obratili bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter, kao i Alexandra Occasio Cortez, Bidenova supruga Jill Biden ali i istaknuti republikanci.

Umjesto jednog govora, javnost širom Amerike imala je priliku da čuje 17 kratkih obraćanja Demokrata. Bidena je tokom druge noći konvencije podržao i Colin Powel bivši republikanski državni sekretar.

Bidenova supruga Jill održala je govor iz prazne učionice u srednjoj školi u Delaweru gdje je nekada predavala, nudeći lični prikaz o tome kako im je ljubav pomogla u izlječenju nakon porodičnih tragedija.

“Nikada nisam mogla zamisliti da ću se sa 26 godina pitati: ‘Kako popraviti slomljenu porodicu?’”, rekla je Jill i dodala daje odgovor isti i za slomljenu naciju: “Sa ljubavlju i razumijevanjem”.

“Ako Joeu povjerimo ovu naciju, on će učiniti isto za vašu porodicu šta je uradio i za nas: spojiti nas zajedno”, dodala je Jill Biden.

Tokom cijele večeri demokratski lideri opisivali su Bidenovo dugogodišnje iskustvo nasuprot onoga što su opisali kao loše Trumpovo postupanje sa korona virusom i spremnost na korumpiranje demokratskih institucija.

“U vremenu poput ovoga, Ovalni ured bi trebao biti komandni centar”, rekao je Clinton u ranije snimljenom videu. “Umjesto toga, centar je oluje. Postoji samo haos. Samo jedna stvar se ne mijenja - njegova odlučnost da se odrekne odgovornosti i prebaci krivicu.”

Sa četverodnevnom konvencijom koja se zbog pandemije u velikoj mjeri održava online, delegati iz cijele zemlje glasali su na daljinu kako bi potvrdili Bidena za kandidata na ovogodišnjim izborima koji se dešavaju u novembru.

Trump prati Bidena u anketama javnog mnijenja uoči izbora 3. novembra.

Bivši potpredsjednik nekadašnjeg predsjednika SAD-a Baracka Obame postao je kandidat za svoju stranku 18. avgusta kao unaprijed snimljeno glasovanje delegata u svih 50 država koje je emitirano na virtualnoj konvenciji.

Ovo je treća Bidenova utrka za Bijelu kuću, koji se prethodno kandidirao 1988. i 2008.

Profil: Predsjednički kandidat SAD Joe Biden
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

XS
SM
MD
LG