Dostupni linkovi

Optužnica protiv troje bh. liječnika godinu i po nakon smrti djevojčice Džene Gadžun


Porodica Džene Gadžun ispred Vlade Kantona Sarajevo, 14. novembar 2022.
Porodica Džene Gadžun ispred Vlade Kantona Sarajevo, 14. novembar 2022.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv troje liječnika, godinu i po nakon smrti djevojčice Džene Gadžun, potvrdila je glasnogovornica kantonalnog Tužilaštva Azra Bavčić 8. juna za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Optužnica je podignuta protiv Suada Rožajca, koji se tereti za nesavjesno liječenje, dok se liječnice Nina Jovanović i Jasmina Halimić terete za zloupotrebu položaja, navedeno je iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena kantonalnom Sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Džena Gadžun, dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja, u srednjoj Bosni, preminula je 14. novembra 2021, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operirana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Djevojčica je primljena 11. novembra 2021. u privatnu ordinaciju, u kojoj je pregledana, a potom je operirana u prostorijama druge.

Operativni zahvat izveden je pod totalnom anestezijom. Djevojčica je pala u komu i prevezena je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je preminula.

Roditelji preminule djevojčice u medijskim istupima su ispričali da su na operativni zahvat u Sarajevo djevojčicu doveli po preporuci njene liječnice.

Radi se o liječnici koja je u to vrijeme bila uposlena u Kantonalnoj bolnici Zenica, u srednjoj Bosni, dok je dopunsku djelatnost obavljala u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Liječnica im je, kako su naveli, sugerirala da operacija koju su morali platiti, bude urađena u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, obzirom na dugu listu čekanja u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Za ovu liječnicu je kasnije utvrđeno da ne posjeduje licencu za rad u Kantonu Sarajevo, što je potvdila i Liječnička komora bh. entiteta Federacija BiH.

Na zahtjev Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, inspekcija je kontrolirala tri privatne ordinacije čije osoblje je bilo uključeno u operativni zahvat.

Nakon djevojčicine smrti, iz Ministarstva zdravstva KS objavili su da više od stotinu privatnih zdravstvenih ustanova u KS radi nezakonito, s obzirom na to da nisu verificirali medicinsku opremu.

Nakon smrti djevojčice Džene Gadžun, u Sarajevu je održano nekoliko protesta na kojima su građani tražili procesuiranje odgovornih.

XS
SM
MD
LG