Dostupni linkovi

Protesti u Sarajevu, traži se pravda za smrt djevojčice Džene Gadžun


Protesti zbog smrti djevojčice Džene Gadžun, Sarajevo, 18. februar 2022.

Nekoliko desetina građana okupilo se u petak, 18. februara, u centru Sarajeva na protestima na kojima traže pravdu zbog smrti dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, koja je preminula nakon operacije u privatnoj poliklinici u Sarajevu.

Želimo znati ko je kriv i 'Pravda za Dženu Gadžun', neke su od poruka koje su se mogle čuti na protestima.

“Tri mjeseca od smrti naše djevojčice Džene Gadžun, primorani smo izaći na ulicu i tamo tražiti pravdu. Nezadovoljni dosadašnjim radom Tužilaštva Kantona Sarajevo, odlučili smo se na ovaj korak kako bi jasno i glasno rekli da više ne želimo čekati”, poručila je putem Facebooka pred proteste Amila Gadžun, majka djevojčice.

Dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja, u srednjoj Bosni, preminula je 14. novembra, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Djevojčica iz Kaknja sahranjena je 18. novembra, a okolnosti njene smrti ispituju policija i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Protesti zbog smrti djevojčice održani su i 19. novembra.

Iz kantonalnog Tužilaštva ranije je saopćeno da će nakon analize medicinske dokumentacije, nalaza obdukcije, te ostalih potrebnih vještačenja, utvrditi ima li elemenata krivične odgovornosti.

Djevojčica Džena Gadžun primljena je 11. novembra u privatnu ordinaciju, u kojoj je pregledana, a potom je operisana u prostorijama druge.

Roditelji i građani traže odgovornost za smrt djevojčice. Protesti u centru Sarajeva, 18. februar 2022. godine
Roditelji i građani traže odgovornost za smrt djevojčice. Protesti u centru Sarajeva, 18. februar 2022. godine

Operativni zahvat izveden je pod totalnom anestezijom. Djevojčica je pala u komu i prevezena je u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je preminula.

Roditelji preminule djevojčice ranije su, u medijskim istupima, ispiričali da su na operativni zahvat u Sarajevo djevojčicu doveli po preporuci njene liječnice.

Radi se o liječnici koja je uposlena u Kantonalnoj bolnici Zenica, u srednjoj Bosni, dok je dopunsku djelatnost obavljala u privatnoj ordinaciji u Sarajevu.

Liječnica im je, kako su naveli, sugerisala da operacija koju su morali platiti, bude urađena u privatnoj ordinaciji u Sarajevu, obzirom na dugu listu čekanja u Kantonalnoj bolnici u Zenici.

Za ovu liječnicu je kasnije utvrđeno da ne posjeduje licencu za rad u Kantonu Sarajevo, što je potvdila i Liječnička komora bh. entiteta Federacija BiH.

Na zahtjev Ministarstva zdravstva KS, inspekcija je kontrolisala tri privatne ordinacije čije osoblje je bilo uključeno u operativni zahvat.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove saopštili su ranije da provode inspekcijski nadzor u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji "Dr Halimić", "Privatnoj ordinaciji za anesteziju i terapiju bola Prim. dr Suad Rožajac" i Privatnoj stomatološkoj ordinaciji "Bejtović".

Nakon djevojčicine smrti, iz Ministarstva zdravstva KS objavili su da više od stotinu privatnih zdravstvenih ustanova u KS radi nezakonito, s obzirom na to da nisu izvršile obavezu verifikacije medicinske opreme.

Među ustanovama koje rade s neverfikovanim medicinskim uređajima su i privatne ordinacije u Sarajevu, u kojima je pregledana i operisana preminula djevojčica.

Inspekcija je i zabranila obavljanje određenih djelatnosti u sedam privatnih ordinacija. Povećan je nadzor u ostalim.

XS
SM
MD
LG