Dostupni linkovi

Džaferović o presudi Mujanoviću: Srbija nastavlja progon državljana BiH


Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH: presuda Mujanoviću, nastavak progona države Srbije nad građanima BiH

Presuda Višeg suda u Beogradu bivšem pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine (BiH) Huseinu Mujanoviću predstavlja nastavak progona države Srbije nad građanima BiH.

Ocijenio je to Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH u saopštenju za javnost, nakon što je u ponedjeljak 9. maja, Husein Mujanović u Beogradu u ponovljenom suđenju osuđen na 10 godina zatvora zbog zlostavljanja srpskih civila u ratu u BiH.

Džaferović ističe kako Srbija „kao država agresor“ nema kredibilitet da procesuira građane BiH, dodavši da je ta zemlja, prema Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde presuđena da je učestvovala u međunarodnom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine.

“To su potvrdili i sudovi u Londonu i Beču, u slučajevima Divjak (Jovan) i Ganić (Ejub), kada su jasno kazali da se pred pravosudnim organima Srbije ne može očekivati objektivan proces”, naveo je Džaferović, dodajući da je Huseinu Mujanoviću mogao suditi samo Sud BiH, ako postoji osnov.

„A pošto je Srbija sve vrijeme to odbijala, ova presuda suda u Beogradu nije ništa drugo nego politički motivisan progon. Također, najava zvaničnika Srbije, na čelu sa predsjednikom te države, da će okončati ovu praksu pokazala se kao licemjerje, te je sasvim jasno da je cilj države Srbije da putem svog represivnog aparata zastrašuje i politički progoni državljane BiH, što ne može ostati bez posljedica na odnose između dvije države“, navodi se u saopštenju Džaferovića.

U saopštenju se dodaje i da će u predstojećem periodu institucije BiH intenzivirati komunikaciju prema institucijama Evropske unije (EU) o tome da Srbija, kao kandidat za EU, pruža zaštitu osuđenim ratnim zločincima poput Novaka Đukića, odugovlači suđenje za ubistvo 1.300 Bošnjaka u Kravici i pruža zaštitu od suđenja visokim oficirima pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske koji se terete za genocid u Srebrenici.

Među njima su Svetozar Kosorić, Radoslav Janković, Milomir Savčić i Brane Pećanac.

Džaferović je stava da time Srbija „najbolje pokazuje kontinuitet svojih namjera prema BiH i bošnjačkom narodu“.

Za šta je osuđen Mujanović?

Viši sud u Beogradu, Huseina Mujanovića osudio je u julu 2020. godine no, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, ta presuda je poništena u martu 2021. godine, te je naloženo ponovno suđenje.

Prema optužnici, od 8. jula do 15. oktobra 1992. u zatvoru u Hrasnici, kod Sarajeva, koji je vodila Armija Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH), bilo je oko 30 srpskih zatvorenika.

Zatvorenici su, prema optužnici, držani u lošim uslovima i zlostavljani, neki od njih su pretučeni u obližnjem skloništu, a šest ih je umrlo zbog posljedica premlaćivanja.

Mujanović se tereti da je lično tukao dva zatvorenika koja su preživjela.

„Mujanović je izvršio protivzakonito zatvaranje jer je držao zatvorene u vojničkom pritvoru oružanih snaga Armije BiH, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa, oko 30 srpskih civila, te izvršio nečovečno postupanje prema zatvorenim srpskim civilima i nanosio im teške duševne patnje jer im nije obezbedio minimalne životne uslove i izdavao naredbe i učestvovao u nanošenju povreda telesnog integriteta“, napisano je u presudi od 6. jula 2020. godine.

Huseina Mujanovića policija Srbije uhapsila je u julu 2018. na graničnom prelazu između BiH i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji.

Mujanović je i nakon poništenja prve presude ostao u pritvoru sve do današnjeg novog izricanja presude.

XS
SM
MD
LG