Dostupni linkovi

Dvojica državljana Srbije evakuisana iz Kabula, jedna državljanka ostala u Avganistanu


Dvojica državljana Srbije koji su bili u Kabulu 15. avgusta nakon što su talibani preuzeli ovaj grad su evakuisani.

Marko Pribak i Aleksandar Cvejić evakuisani su iz glavnog grada Avganistana, potvrdili su za televizuju N1 iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

„Upravo smo od njih dvojice dobili potvrdu da su, po uspešnom evakuacionom letu, organizovanom od strane Nemačke, bezbedno sleteli u Taškent. Takođe, nastavljamo s naporima da u najkraćem roku izvedemo evakuaciju preostale drzavljanke Srbije u Avganistanu“, navode iz Ministarstva za N1.

Radio Slobodna Evropa poslala je upit Ministarstvu u vezi sa evakuacijom državljana Srbije iz Avganistana, ali do objavljivanja ove vesti nije stigao odgovor.

Pribak i Cvejić, prema rečima iz Ministarstva evakuisani su zajedno sa državljanima Nemačke. Srbija, napominju, nije mogla da pošalje avion po njih dvojicu jer civilni deo aerodroma u Kabulu nije u funkciji.

Dvojica državljana Srbije rekli su u ponedeljak za N1 da su pokušavali da uzmu karte komercijalnim letom poslednjih šest dana, ali da su sve otkazivane 24 sata pre poletanja.

Oni su u Avganistanu radili za jednu međunarodnu firmu.

Opravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, zadužen i za Avganistan, Siniša Pavić izjavio je za televiziju Prava 17. avgusta da je u kontaktu sa još jednom državljankom Srbije koja je u Avganistanu.

“U stalnoj komunikaciji sam sa Milkom Damjanović, ona je humanitarac pri jednoj NVO i u nešto drugačijoj je sitauciji, na drugom kraju države, rekao je Pavić.

Centralna vlast u Kabulu potpisala je u nedelju 15. avgusta kapitulaciju i mirno predala vlast predstavnicima talibana, a predsednik Ašraf Gani napustio je državu. Ovim potezom, okončana je dvadesetogodišnja vladavina avganistanske vlade potpomognute Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Avganistan: Talibani preuzeli vlast u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

XS
SM
MD
LG