Dostupni linkovi

Dvoje mrtvih, više povrijeđenih u sukobu migranata u Bihaću


Policija pred kampom Bira 30. septembra

Dvije osobe smrtno su stradale, deset je teže povrijeđeno, a osam lakše u obračunu migranata u naselju Žegar u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Ale Šiljdedić, portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

Sukob se dogodio u srijedu večer 30. septembra, a iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona potvrđeno je kako je riječ o državljanima Pakistana.

“Radi se o Pakistancima, koje su, kako su rekli, napali Afganistanci. Povrede su nanesene hladnim oružjem”, objasnio je Šiljdedić za RSE.

Kako je objasnio Šiljdedić istražne radnje su još u toku.

"Dojavu o fizičkom sukobu dvije grupe migranata u naselju Žegar dobili smo sinoć iza 22 sata i odmah je na teren upućeno više policijskih timova. Na mjestu događaja zateknuta su dva beživotna tijela i 18 povrijeđenih državljana Pakistana. Utvrđeno je i da su smrtno stradala lica također bili državljani Pakistana”, rekao je Šiljdedić.

Povrijeđene osobe hospitalizovane su u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić", među njima trenutno nema životno ugroženih.

U istražne radnje odmah je uključen i dežurni tužilac nadležnog Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona, dok se za počiniocima krivičnog djela ubistva još traga.

“Uviđaj je nastavljen tokom jutarnjih sati, a dežurna tužiteljica je djelo okarakterizirala kao krivično djelo ubistva”, rekao je Šiljdedić za RSE.

Iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona za RSE je rečeno da se radi na utvrđivanju identiteta povrijeđenih osoba, a intenzivno se traga za počiniocima što je, kako je naglašeno, otežano s obzirom da su se vjerovatno uputili prema granici sa Republikom Hrvatskom.

'Nismo zvijeri': Migranti u šumama sjeverozapadne Bosne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Procjenjuje se da je u Bosni i Hercegovini trenutno oko 8.500 migranata i izbjeglica. Oko 6.000 ih je smješteno u sedam prihvatnih centara koliko ih je napravljeno u BiH.

Pet centara je u USK, gdje je i najveći broj migranata i izbjeglica.

XS
SM
MD
LG