Dostupni linkovi

Novi međusobni sukob migranata u Bihaću, jedna osoba hospitalizovana


Migranti u kampu "Lipa" u blizini Bihaća, 21.04.2020.
Migranti u kampu "Lipa" u blizini Bihaća, 21.04.2020.

Jedna osoba je zadobila teže tjelesne povrede i hospitalizovana je u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću tokom sukobu migranata koji se dogodio u utorak večer, 4. augusta, ispred zgrade Vlade Unsko - sanskog kantona (USK), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornik Policijske uprave USK Ale Šiljdedić.

"Ovo lice odvedeno je u Kantonalnu bolnicu 'Dr. Irfan Ljubijankić' gdje mu je ukazana pomoć i konstatirane su teške tjelesne povrede, koje su nanešene hladnim oružjem, najvjerovatnije nožem", objasnio je Šiljdedić.

Prema do sada dostupinim informacijama, kaže Šiljdedić, došlo je do sukoba dva migranta.

"Jedan je zadobio povrede, a drugi se udaljio sa mjesta događaja i mi još nemamo podataka o počiniocu ovog krivičnog djela. Djelo je u konsultaciji sa dežurnim tužiocem kvalificirano kao krivično djelo nanošenje teških fizičkih povreda", kaže on.

Ukupno stanje sigurnosti u USK je složeno, ističe Šiljdedić, i dodaje da je situacija svaki dan teža.

"S obzirom da adekvatnog rješenja oko dolaska novih migranata na područje Kantona nema, odnosno samog ulaska na teritorij BiH. A s druge strane izlazak iz BiH, odnosno prelazak u zemlje zapadne Evrope, tačnije prelazak granice s Republikom Hrvatskom je otežan", ocjenjuje on.

Trenutno se u Unsko - sanskom kantonu nalazi oko 7.000 migranata, a samo oko 3.000 smješteno je u migracionim centrima.

XS
SM
MD
LG