Dostupni linkovi

Dvadeset prvi rođendan RSE: Drugačiji od drugih


Na današnji dan pre 21 godinu, 31. januara 1994. godine, emitovana je prva emisija Radija Slobodna Evropa na južnoslovenskim jezicima, dok je besneo rat u BiH i Hrvatskoj. Naš program je bio jedinstven, ne samo po nepristrasnosti i objektivnosti u trenutku dok su mnogi mediji bili propaganda oruđa, već i po regionalnom pristupu, multietničnosti i multijezičnosti. Od prvog dana, RSE je bila, ne samo hroničar burnih vremena, već nastoji da analizira najvažnije procese iz svih mogućih uglova. Drugačija od drugih, kako kažu pojedini naši slušaoci.

Kritike OEBS-a, upozorenja iz Evropske unije, opomene da bi pozicija medija mogla uticati na srpski proces evro-integracija. Za mnoge neočekivano, a za neke od posmatrača upravo ono što ne bi trebalo da iznenađuje - u najkraćem tako izgleda medijska slika Srbije pod vlašću naprednjaka Aleksandra Vučića. Radio Slobodna Evropa ostala je uz slušaoce u Srbiji, držeći se svoje uređivačke politike, i u ovim, izmenjenim medijskim okolnostima. Opširnije u tekstu Ljudmile Cvetković "Rođendanske poruke Radiju Slobodna Evropa: Držite se, kolege".

U sarajevskom birou Radija Slobodna Evropa, pored radijskog, stvara se i TV program. Već 19 godina novinari, dopisnici iz svih krajeva zemlje i urednici, jednom sedmično prave TV Magazin Liberty, prepoznatljivu emisiju koju preuzima preko 30 bosansko-hercegovačkih TV stanica. Liberty je već godinu dana punoljetan i sa tim stažom je i najdugotrajnija TV emisija u BIH, podseća Marija Arnautović u tekstu "TV Liberty: Prostor za priče ljudi sa margine društva".

Da je za 21 godinu postojanja balkanski servis radija „Slobodna Evropa“ bio na samom izvorištu informacija i da je svakog trenutka izvještavao o najvažnijim temama, potvrđuju sagovornici programa za Crnu Goru. Gotovo svi prepoznaju Radio Slobodna Evropa kao medij u čijem je fokusu na početku bio regionalni konflikt, zatim postkonfliktni period i suočavanje sa prošlošću. Danas su naši sagovornici zainteresovani za precizne političko-ekonomske analize i informacije iz Crne Gore, ali i za informacije o događajima u zemljama regiona, koje sve mogu naći na jednom mjestu, objašnjava u tekstu Srđan Janković "RSE bio i ostao medijator u suočavanju s prošlošću".

XS
SM
MD
LG