Dostupni linkovi

Rođendanske poruke Radiju Slobodna Evropa: Držite se, kolege


Novinarka Branka Mihajlović i producent Andreja Backović u beogradskom birou RSE
Novinarka Branka Mihajlović i producent Andreja Backović u beogradskom birou RSE

Kritike OEBS-a, upozorenja iz Evropske unije, opomene da bi pozicija medija mogla uticati na srpski proces evrointegracija. Za mnoge neočekivano, a za neke od posmatrača upravo ono što ne bi trebalo da iznenađuje, u najkraćem tako izgleda medijska slika Srbije pod vlašću naprednjaka Aleksandra Vučića. Radio Slobodna Evropa ostala je uz slušaoce u Srbiji, držeći se svoje uređivačke politike, i u ovim, izmenjenim medijskim okolnostima.

Drugačiji od drugih, tako Slobodna Evropa govori o temama relevantnim za javnost u Srbiji, slažu se naši sagovornici, urednici i novinari u kućama koje prenose naš program. Više od 30 radio stanica u Srbiji reemituje emisije Radija Slobodna Evropa, od jutarnje i popodnevne koje se realizuju u beogradskom studiju, preko regionalne do noćnog programa iz naše centralne redakcije u Pragu.

Na Radiju B 92 sa nacionalnom frekvencijom Radio Slobodna Evropa se oglašava svakog dana u 14 sati. Ljubica Gojgić, urednica u informativnoj redakciji ovog radija kaže da je slušaocima veoma bitno da u programima gde muzika i zabava počinju da dominiraju imaju priliku da čuju nešto što je vest, informacija, što je kvalitetna analiza.

“Neko bi mogao da kaže da je ovaj odnos B 92 i RSE neprirodan, jer mi bi trebalo da budemo konkurencija i da se svako bori za svoju priču, ali Devedesetdvojka je još odranije otvorena za saradnju sa drugim kućama, pa i sa RSE upravo zbog toga što cenimo i drugačiji pogled na neke teme, drugačije viđenje, drugačiji pristup tumačenju nekih važnijih društvenih, političkih, socijalnih, ekonomskih pojava. Meni se naročito dopada kada slušam neke vaše izveštaje koji imaju drugi pristup. Nekada je dobro i kada saznamo potpuno drugačiji odnos prema nekoj temi. Mislim da to obogaćuje naš program. Mislim da je to našim slušaocima važno”, kaže Gojgić.

Ljubica Gojgić
Ljubica Gojgić

“Ako hoćete da vam ispričam i nedavni razgovor sa jednim taksistom koji je rekao volim da slušam B 92, volim da slušam vaše vesti, pa volim da slušam posle Slobodnu Evropu tako dobijam jedan kompletan, kvalitetan pregled događaja”, rekla nam je Ljubica Gojgić.

Radio Slobodna Evropa ima svoje verne slušaoce među publikom beogradskog radija Studio B već 14 godina. Ovaj radio reemituje skoro sve naše emisije namenjene slušaocima u Srbiji. Direktorka RTV Studio B Ivana Vučićević kaže da je važan i koncpet RSE i da je Studio B to prepoznao:

“I moram da priznam da imamo veliki broj naših slušalaca koji su okrenuti Radio Slobodnoj Evropi. I u svim terminima kada mi reemitujemo program naši su verni slušaoci u tom trenutku. Mi se trudimo da dajemo prostor i čini mi se da smo jedna od radio-televizijskih kuća koja taj koncept želi da zadrži kod sebe. Kao što naši slušaoci daju sugestije, uvek se pitaju da li postoji mogućnost da se tako nešto napravi i emituje u televizijskom formatu. Radio je i dalje čini mi se bitan faktor u našim životima i mislim da upravo i slušanost RSE kod nas na Studiju B govori u prilog tome da moramo da negujemo i cenimo slušaoce koji su ispred svojih radio aparata”, kaže Vučićević.

Na novosadskom Radiju 021 se još od kraja 90-ih program RSE redovno svakodnevno sluša.

Objektivan i analitički pristup temama, to je ono što ističe glavni i odgovorni urednik ovog radija Slobodan Krajnović govoreći o programu RSE.

“Radio Slobodna Evropa od dana od kada se reemituje na frekvenciji 021 kritikuje nasilje, mržnju, netoleranciju i ujedno uči građane dijalogu kako bi se lakše razumela različitost. Radio 021 i Radio Slobodna Evropa zajednički imaju izuzetno značajnu ulogu u informisanju građana Novog Sada, pre svega, jer Free Europe nudi sardržaj koji nije dostupan u drugim medijima. Niti je moguće takve programe praviti na lokalnom mediju, pa je nama izuzetno značajno da našoj publici možemo i takav program da ponudimo. Program koji predstavlja jedinstven doprinos objektivnom informisanju i raznolikosti medijske scene“, naveo je Krajnović.

Ana Milošević, urednica Radio Užica kaže da su informacije iz regiona i cele Srbije ono što je značajno za slušaoce njihove slušaoce.

“Kako nekih izuzetno značajnih, tako i onih zanimljivih informacija i onih za upoznavanje načina života ostatka Srbije. Naši slušaoci po njihovim rekacijama su zadovoljni i primećujemo korist od reemitovanja”, rekla nam je Milošević.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Šta je to zbog čega se radio stanice odlučuju na reemitovanje informativnih emisija RSE pitali smo Zorana Predića, marketinškog predstavnika RSE i Glasa Amerike u Srbiji.

“Mislim da je ipak ta različita informacija koju Slobodna Evropa pruža. Slobodna Evropa je uvek imala politiku da objavljuje vesti koje su proverene, tačne i vesti koje čak nekad nisu ni odgovarale nekim našim establišmentima. Tako da su slušaoci navikli da znaju da će dobiti tačnu informaciju od Slobodne Evrope”, navodi Predić.

I na kraju uz svaki rođendan idu i čestitke. Na 21 rođendan Balkanskog servisa RSE kolege su poručile:

“Držite se kolege, danas nije lako biti novinar, posebno je teško biti novinar u informativnoj redakciji. Mislim da moramo da budemo solidarni i moramo da se naklonimo svačijem rođendanu jer to znači da je ta redakcija preživela, da je opstala, da je još tu, mislim da je to veoma važno”, poruka je Ljubica Gojgić.

„Da dugo trajete i uspešno se nosite sa svim profesionalnim izazovima“, reči su Slobodana Krajnovića.

“Da nastavite da budete takvi kakvi jeste, pravovremeni, tačni, precizni i profesionalni”, poručila je Ana Milošević.

“Još puno uspešnih godina i da svi budemo svedoci i prisutni kada se bude slavio 40, 50 rodjenadan, još jedan od lepih jubileja”, rekla je Ivana Vučićević.

XS
SM
MD
LG