Dostupni linkovi

Dvije ceste pred Hrvatskom nakon presude generalima


Ante Gotovina i Mladen Markač u sudnici haškog tribunala uoči izricanja presude, 16. studeni 2012.
Ante Gotovina i Mladen Markač u sudnici haškog tribunala uoči izricanja presude, 16. studeni 2012.
Oslobađajuća haška presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne znači da nije bilo ratnih zločina u Oluji i nakon nje, stoga hrvatska politika mora pokazati mudrosti i ne odustati od njihovog procesuiranja, ističu hrvatski analitičari i predstavnici nevladinih udruga za ljudska prava.

U trenutku kad je prošli petak čuo vijest o oslobađajućoj presudi iz Haaga, generalima Gotovini i Markaču, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, na suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima u Gruborima, prekinuo je ročište, vjerojatno iz osjećaja osobnog veselja, no takvo ponašanje jednog suca je nedopustivo, ističe predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić i upozorava da hrvatska politika u ovom trenutku ima dvije mogućnosti.

„Ili će Hrvatska ustrajati u nekoj vrsti kratkovidnog trijumfalizma, ili, drugi izbor, da Hrvatska sada, više, ne manje, prione na to da istraži te zločine i da pokaže razumijevanje za ljude koji jesu protjerani iz Hrvatske i koji jesu izbjeglice već 17 godina i koji osjećaju veliku nepravdu. Naime, već su se pojavili zahtijevi, čak na nivou saborskih zastupnika, da se sada oslobode i Merčep i Glavaš, jer,evo, međunarodna je zajednica 'zaključila da zločina uopće nije bilo', što," naglašava Pusić, "uopće nije istina, to ova presuda ne kaže.“

Sveučilišni profesor i politički analitičar Žarko Puhovski ocjenjuje:

„Ova presuda daje dobre razloge da se u Hrvatskoj rat proglasi završenim, a to vjerojatno znači da više ne treba očekivati nikakvih novih postupaka za utvrđivanje odgovornosti za zločine koje je sam Gotovina, primjerice, priznao, i to je loša strana ove presude“.

Izjavu generala Gotovine beogradskom Kuriru, u kojem oslobođeni hrvatski general poziva izbjegle Srbe da se vrate, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava smatra dobrom osnovom za pravi smjer.

„Meni je drago da je Gotovina, čini mi se, barem prema ovom intervjuu Kuriru, našao tu hrabrost da, unatoč euforiji u čijoj je žiži, da je pobijedi i da pokazuje velikodušnost. To je, mislim, dobra osnova za smirivanje situacije i za otvaranje vrata prema konačnom miru na ovom prostoru“, kaže Pusić.

Frustrirajuća situacija

Predstavnici dviju najjačih nevladinih udruga za ljudska prava Zoran Pusić i Vesna Trešelić podsjećaju da je u Oluji i nakon nje ubijeno više od 600 civila uglavnom starijih osoba, a više od 200.000 ih je izbjeglo. Napominju da su u petak, nakon izricanja haške presude i predsjednik republike Hrvatske, Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović podsjetili koliko je važno nastaviti procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj, jer dosad nema još nijedne pravomoćne presude za zločine u Oluji i nakon nje.

Neprocesuirani su, uz ostale, ostali ratni zločini u Mokrom Polju i Golubiću počinjenjeni od hrvatskih snaga 6. kolovoza 95-e,zatim napadi na izbjegličku kolonu 7.i 8. kolovoza, zločin u mjestu Komič i jedan od poznatijih, zločin u selu Grubori, 25. kolovoza s tim što je proces za Grubore u toku i uskoro se očekuje presuda.
Zoran Pusić, foto: Vesna Anđić
Zoran Pusić, foto: Vesna Anđić

Dugo je, kažu, trebalo Državnom odvjetništvu RH da se uopće uhvati u koštac s ratnim zločinima, tako još ni danas nije riješeno ubojstvo Milana Levara, potencijalnog haškog svjedoka za zločine nad Srbima u Gospiću itd. Sve to kaže Pusić dovodi do frustrirajuće situacije kod stradalog stanovništva.

"Takvi osjećaji frustriranosti vrlo lako prelaze u jedan osjećaj mržnje, koji se onda tu može taložiti desetljećima i zatrovati atmosferu i našoj djeci i našim unucima, i uvijek biti potencijalni izvor nekog budućeg sukoba“, ističe Pusić.

Neovisni politički analitičar i nekadašnji Tuđmanov ministar vanjskih poslova, dr Mate Granić ocjenjuje da će najnovija događanja imati utjecaja na usporavanje rješavanja otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije, ali samo na određeno vrijeme, ne i dugoročno.

„Predsjednik države je već rekao", ponavlja Granić, "da svaki zločin, koji je učinjen, treba istražiti i treba biti kažnjen, jer to daje dodatni kredibilitet Hrvatskoj“.

Izjave hrvatskog premijera i predsjednika države, proteklih dana u Vukovaru, dr Puhovski ne smatra dovoljno poticajnim za nastavak procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj.

„Predsjednik i premijer su se, zapravo, ponašali tipično pobjednički. Oni su, slobodno prevedeno, rekli 'Srbi će galamiti,pa će ih proći' i u tome ja mislim da ima jako puno istine. Problem Srbije je, pak, što ima na čelu ljude koji imaju nečistu savjest prema Hrvatskoj i ne mogu reći Hrvatskoj one stvari koje bi Hrvatskoj trebalo reći“, kaže Puhovski.
XS
SM
MD
LG