Dostupni linkovi

Marković: Jasno je ko finansira crnogorsku opoziciju


Duško Marković: Demokratska partija socijalista je garant nezavisnosti i stabilnosti države
Duško Marković: Demokratska partija socijalista je garant nezavisnosti i stabilnosti države

U susret oktobarskim parlamentarnim izborima Duško Marković, potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) u razgovoru za RSE objašnjava stav te stranke da je ovo odsudna bitka za referendumske tekovine i odgovara na pitanje ko su strani sponzori, kako to tvrde u njegovoj partiji anti-NATO kampanje.

RSE: Sa prvog predizbornog skupa na Cetinju premijer Milo Đukanović je poručio da je ovo odsudna bitka za sve ono što je Crna Gora izborila na referendumu 2006. Šta govori o stabilnosti države, ali i o Vašoj vladajućoj partiji, činjenica da deset godina nakon referenduma jedni izbori državu mogu maltene dovesti u pitanje?

Marković: Očuvanje države koju smo obnovili 2006. konstantna je obaveza svakog pojedinca i političke partije koja je posvećena dobru Crne Gore. Na žalost, jasno se vidi da i danas nakon deset godina više struktura okupljenih oko Demokratskog fronta (DF) programski i konkretnim akcijama dovode u pitanje današnju Crnu Goru i najavljuju preispitivanje referendumske odluke.

Takođe, navodno zabrinuti za građane i ekonomiju oni nude mjere koje u suštini podrivaju ekonomsku i finansijsku održivost države. Naravno, snažno se suprotstavljajući putu ka NATO-u i skrećući sa puta evropskih integracija. Zarad ostvarivanja ova dva cilja, zaustavljanja procesa integracije u EU i NATO oni su spremni da izazovu i već izazivaju ozbiljnu političku krizu, a bili smo svjedoci i ugrožavanja bezbjednosti javnog reda i mira u Crnoj Gori. Sve to govori u prilog tome da je Demokratska partija socijalista garant nezavisnosti i stabilnosti države.

RSE: Poslali ste poruke dijelu političke konkurencije, posebno onima koji su, i sada to pominjete, protiv NATO-a. Optužujete ih da imaju podršku 'moćnog i snažnog mentora i sponzora'. Na koga se to tačno odnosi, ko je taj sponzor o kome govorite?

Marković: Golim okom je vidljiva ogromna količina novca koji Demokratski front koristi za svoju političku kampanju – u medijima, na društvenim mrežama kao i na terenu. Jasno je ko podržava i finansira ovakvo djelovanje i kome je na široj ili, rekao bih, globalnoj političkoj sceni u interesu da Crna Gora ne bude dio NATO-a i EU.

Predstavnici DF-a, Podgorica
Predstavnici DF-a, Podgorica


RSE: Sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) ste proveli 18 godina u koaliciji. Danas ne štedite jedni druge. Iz SDP-a Vas optužuju za poharu države, za premijera Đukanovića kažu daje prošlost Crne Gore. Lider Vaše stranke je uzvratio kvalifikacijom – politički krpelji. Je li taj rječnik najava oštre negativne kampanje protiv pojedinih konkurenata, iako ste inicijalno tvrdili da to neće biti osnova vašeg predizbornog nastupa?

Marković: Oštra, negativna, pa možemo reći i prizemna politička kampanja počela je sa Demokratskim frontom. Oni su u svojim spotovima brutalno vrijeđali DPS, vrijeđaju i danas. Naravno i njenog lidera. Uvrede na račun DPS-a su stizale i sa drugih političkih adresa, ali se čini da to mnogima do sada nije smetalo.

Što se tiče DPS-a, mi ćemo voditi pozitivnu kampanju, ali ne očekujte da ćemo prećutati svaku uvredu na naš račun. Imali ste prilike da vidite našu konvenciju na Cetinju i sinoć u Danilovgradu. Na njima građanima nudimo jasne ideje i prijedloge kako da poboljšamo ekonomsku situaciju, održimo političku stabilnost i okončamo integracione procese. Ja sam kod konkurenata do sad, na žalost, vidio uglavnom iluzije i značajan nivo neznanja.

RSE: Nakon lidera DPS-a, najistureniji ste čovjek u kampanji, shodno funkciji zamjenika predsjednika koju obavljate u stranci. Mnogi Vas vide kao mogućeg Đukanovićevog nasljednika, da li Vi sebe, ukoliko izborni rezultat to bude dozvoljavao DPS-u, sebe vidite na toj poziciji?

Marković: Sada smo u našoj partiji svi koncentrisani na obaveze u Vladi izbornoj kampanji. To se tiče i predsjednčike partije i mene kao njegovog zamjenika. O drugim pitanjima se ne razmišlja i trenutno nijesu u fokusu.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG