Dostupni linkovi

U susret oktobarskim izborima: Agresivno i skupo


Predizborni spotovi DPS-a, DF-a i Demokrata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Predizborni spotovi DPS-a, DF-a i Demokrata

Pet sedmica uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori zahuktava se predizborna kampanja u kojoj se počele prve varnice među učesnicima. Čini se da se politički takmaci, osim na direktna i indirektna prepucavanja preko medija, sve više oslanjaju na reklamne poruke, posebno u formi video spotova, kojima nastoje da privuku što više glasača. Sudeći po početnim utiscima za to su spremni da ulože ogroman novac, uzdižući sebe ili ružeći političke oponente.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

Dok se pod nazivom "Sigurnim korakom" vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) odlučila za kampanju u kojoj će ružičastim bojama bojiti crnogorsku stvarnost, sa još optimističnijim porukama za budućnost, njeni oštri politički oponenti okupljeni u sve širem opozicionom savezu Demokratski front (DF), odlučili su se za negativnu kampanju, sažetu u sloganu "Mi ili On", u kojoj kao glavnog krivca za sumornu ekonomsku socijalnu zbilju targetiraju Mila Đukanovića i njegovu partiju.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

U nastavku spota, Demokratski front je premijera Đukanovića stavio u uvredljiv kontekst, zbog čega je reagovao direktor Agencija za elektronske medije Abaz Beli Džafić, ukazujući emiterima na neprimjerenost tog sadržaja shodno medijskim zakonima.

Dok su u DF-u to protumačili kao jasnu zabranu emiterima da se njihov spot emituje, Džafić za RSE to demantuje.

"Tražili smo izjašnjenje, nijesmo zabranili spot. Za njega je odgovoran onaj koji ga pravi, a Agenciji je odgovoran emiter za ono što ide u javnost i ide prema građanima. Prosto, oni koji prave spotove u ovoj poprilično uzavreloj političkoj situaciji, moraju da vode računa da poštuju i zakone i podzakonska akta a da poštuju i te emitere, jer sjutra odgovornost prema ovom regulatoru imaju emiteri a ne političke stranke", navodi Abaz Beli Džafić.

No, koliko god bila uzavrela politička situacija, za političkog analitičara, profesora Miloša Bešića, na osnovu svega onoga što se do sada dešavalo, ne može se reći da je predizborna kampanja prljava već napeta, pošto je ulog njenih aktera, posebno vladajuće partije, veoma visok. Do 16. oktobra ona će biti sve teža, intezivnija a u nekim trenucima i prljava.

"Meni se čini da će takav jedan scenario u raspletu, dakle u finišu kampanje, prosto da dovede sve aktere da vode tzv. negativnu kampanju. Dakle, vrlo malo ćemo u finišu kampanje imati situaciju da se uopšte objašnjava građanima šta im se to nudi, već će svaka partija da napada svoje političke protivnike i negativnom kampanjom će, sa jedne strane, da učvršćuje vlastito biračko tijelo, a sa druge strane, pokušavaće da tom metodom, ili tim metodama, da preuzima glasače bliskih partija", ocjenjuje Bešić.

Miloš Bešić: Agresivni predizborni marketing
Miloš Bešić: Agresivni predizborni marketing


Prema riječima Bešića, nema sumnje da će ovi izbori biti najskuplji do sada i da će ogroman novac biti uložen u sve agresivniji politički marketing, posebno u televizijske spotove, preko kojih će građane Crne Gore politički akteri obasipati svojim porukama. Za sada stižu one od oštro polarizovanih strana-DPS-a sa jedne, i DF-a, sa druge strane.

Biće interesantno kakvim reklamnim porukama će se oglašavati ostali učesnici izbora u odnosu na ta dva pola.

"Na primjer, šta će to biti diferencia específica Bečićevog političkog reklamnog diskursa, mislim na njegove Demokrate, u odnosu na Demokratski front. Šta će to biti odgovor gospodina Miodraga Lekića i nove trojke u odnosu na radikalan pristup DF-a. Šta će to biti distinkcija između Brajovićevih Socijaldemokrata i DPS-a. Na koji način će Pozitivna da se postavi nakon svega što se dešavalo. I, naravno, šta će biti sa SDP-om, koji je tu negdje u sredini, ali vremenom je postao radikalan na crnogorski ne na srpski način, tako da kažem", ističe profesor Miloš Bešić, te zaključuje:

"Dakle, imate vrlo interesantnu situaciju i duboko sam uvjeren da će velika količina para proći i da će svi biti vrlo agresivni u tom marketinškom smislu."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG