Dostupni linkovi

Duma ponovo 'brani' Crnu Goru od NATO


Nakon nekoliko otvorenih prijetnji Crnoj Gori zbog budućeg članstva u NATO, vlasti u Moskvi sada su od predstavnika članica NATO zatražile da ne ratifikuju protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi u strahu da će njeno buduće članstvo dovesti do nestabilnosti u crnogorskom društvu.

Duma ponovo traži da Crna Gora uz druge države Balkana ostane vojno neutralna.

Poslanici Državne dume su ozbiljno zabrinuti zbog politike, kako su naveli uvlačenja Crne Gore u NATO, što unosi raskol u crnogorsko društvo i stvara visok stepen socijalno-političke napetosti u toj zemlji navodi se u obraćanju ruske Dume parlamentarcima Cme Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i parlamentima država članica NATO-a i OEBS-a.

Nacrt obraćanja, koje je predložio Komitet za međunarodna pitanja, Duma je usvojila na plenarnoj sjednici.

"U cilju sprečavanja daljeg razvoja najnepovoljnijeg scenarija u Crnoj Gori poslanici Državne dume se obraćaju sa svesrdnim apelom parlamentarcima država članica NATO-a da postanu svjesni posljedica po evropsku bezbjednost u slučaju ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i da podrže zahtjeve najkrupnijih opozicionih snaga Crne Gore usmjerene na održavanje opštenarodnog referenduma, ostavljajući građanima te zemlje da slobodno izaberu svoju budućnost", navodi se u dokumentu.

Još nema komentara iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija na najnovije oglašavanje ruske Dume.

Inače, Duma je u posljednjem obraćanu podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, za koju se u Crnoj Gori zalaže Demokratski front.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta kaže u izjavi za RSE da ne očekuje da najnoviji apel ruskih poslanika izazove pažnju i bilo kakvu reakciju aktuelne crnogorske vlasti koja, kako kaže, mimo volje većine građana hrli u NATO.

Milutin Đukanović
Milutin Đukanović

"Da je crnogorska vlast normalna i demokratska sigurno bi ovi apeli Dume uticali na nju. Ali, pošto znamo da je to diktatorska vlast, sigurni smo da to na nju neće uticati. Tim prije što se ona tako ponaša da neće ni da se osvrne na apele ruske Dume koja vode računa o građanima Crne Gore koji su i značajnoj većini protiv NATO pakta. Režim taj cijeli proces vodi mimo volje većine građana", navodi Milutin Đukanović.

U vladajućem DPS-u kažu da ih iznenađuje upornost i oštrina kritika Moskve crnogorskog puta ka NATO.

"Iako smo mi u DPS očekivali da će se Rusija, kao i u prethodnim ciklusima proširenja NATO, usprotiviti crnogorskom ulasku u Alijansu, zaista nas iznenađuje ta direktnost i oštrina kritike koja ne pije vodu. Mislim da takva politika ne priliči takvoj zemlji od globalnog značaja, jedne velike kulture i tradicije, naročito ako uzmemo u obzir da je kritika upućena najmanjoj državi na Balkanu", poručuje Nikola Gegaj, funkcioner vladajuće DPS-a.

Predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, kaže za RSE da su neutemeljene ocjene Dume kako će ulazak Crne Gore u NATO dovesti do nestabilnosti u državi.

Naprotiv, većina građana je, tvrdi Kentera za zaokret države ka zapadnim civilizacijskim vrijednostima i članstvu u NATO.

Savo Kentera
Savo Kentera

"Ono što je najbitnije u svemu tome jeste što to više niko ne može zaustaviti a najmanje Rusija. Mogu se protiviti koliko god hoće, ali moraju shvatiti da to više nije ni proces nego smo mi maltene već unutra i sada je to stvar tehničke prirode, odnosno ratifikacije Protokola u zemljama članicama Alijanse nakon čega ćemo i mi zvanično postati članica", ocjenjuje Kentera.

Duma i druge institucije vlasti u Kremlju i ranije su upozoravale zvaničnu Podgoricu, ali i prijetile Crnoj Gori zbog njenog približavanju NATO uz otvoreno miješanje u njenu unutrašnju politiku.

U februaru su predstavnici Dume na sastancima sa liderima Demokratskog fronta (DF) u Moskvi pružili punu podršku toj grupaciji za proteste i anti NATO kampanju koju inače više mjeseci vode u Crnoj Gori.

Vrlo oštra reakcija zvanične Moskve uslijedila je u maju nakon što je 28 članica NATO potpisalo pristupni protokol o ulasku Crne Gore u Alijansu.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je tada najavilo proporcionalni odgovor na širenje NATO, a zvaničnici ruske Dume su, između ostalog, upozorili da "Crna Gora prelazi u kategoriju potencijalnih ciljeva Rusije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG