Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedan od najbogatijih Rusa obnavlja dubrovački hotel


Sve je počelo kada je Vekselberg u Dubrovniku našao idealno mjesto sa neometan odmor sa obitelji

Jedan od najreprezentativnijih jadranskih hotela – dubrovački Belvedere – teško oštećen u napadu na Dubrovnik 1991. i potom 25 godina izvan funkcije dobit će dostojnog nasljednika. Četvrti najbogatiji Rus, multimilijuner Viktor Vekselberg porušiti će ostatke starog i na tom mjestu izgraditi novi Belvedere, koji će – prema najavama – biti najluksuzniji hotel na Jadranu.

Viktor Vekselberg ruski je multimiljuner, prema par godina starim Forbesovim procjenama „težak“ 13 i po milijardi dolara i četvrta najbogatija osoba u Rusiji. Predsjednik je uprave i vlasnik velikog ruskog poslovnog konglomerata Renova Group. Kao i većina novih ruskih bogataša blizak je Kremlju, a kao i većina novih ruskih bogataša sakuplja i umjetnine, pa je na naslovne stranice svjetskih medija došao kao vlasnik najveće kolekcije Fabergeovih jaja, izrađivanih za rusku dinastiju Romanovih. On je investitor u rušenje ostataka starog i izgradnju novog dubrovačkog hotela Belvedere.

Otkud Vekselberg u cijeloj ovoj priči? Pred tri godine kupio je hotel na dražbi za 12,2 milijuna eura. Njegov savjetnik u Hrvatskoj, dugogodišnji naftaš sa snažnim ruskim vezama Davor Štern pojašnjava da je Vekselberg u Dubrovniku našao idealno mjesto sa neometan odmor sa obitelji. Kupio je vilu koja je nekada bila u vlasništvu svjetski poznatog dirigenta Lovre Matačića, a otvorio je i restoran u kojem je – kaže naš sugovornik - stasala cijela jedna nova generacija vrhunskih kuhara i konobara.

„Plan je da Belvedere bude izvanserijski hotel sa malim brojem smještajnih jedinica - 50 soba sa kategorijom iznad pet zvjezdica,“ kaže Štern za Radio Slobodna Europa.

„To će biti luksuzni resort kakav priliči Dubrovniku i Hrvatskoj u sferi visokog turizma. Vjerujem da je on procijenio da u Hrvatskoj fali upravo nešto takvo za ljude njegovog okruženja“, dodaje.

Novi hotel Belvedere projekt je zagrebačkog arhitektonskog biroa3 LHD dubrovačkog arhitekta Marka Dabrovića, koji je pobijedio na međunarodnom natječaju na kojem je u konkurenciji 30 projekata bilo i 5 projekata sa potpisima dobitnika svojevrsnog „Nobela za arhitekturu“ – Pritzkerove nagrade.

Radovi bi mogli početi ujesen ili rano proljeće
Radovi bi mogli početi ujesen ili rano proljeće

Iako sva papirologija još nije riješena, Štern najavljuje da bi se ujesen ili rano proljeće krenulo u rušenje ostataka postojećeg hotela. A dalje?

„Ukoliko se uspiju dobiti sve potrebne dozvole na vrijeme, i ako birokracija odradi sve onako kako je predviđeno, otvaranje hotela bilo bi krajem 2019. ili početkom 2020. godine“, kaže. Radilo bi se o tzv. „soft opening“, odnosno – uhodavanju od nekoliko mjeseci, pojašnjava Štern koji već sada najavljuje da će hotel vrlo vjerojatno imati problema sa angažiranjem visokokvalitetne kvalificirane radne snage.

Belvedere je izgrađen sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća i dok nije zapaljen u napadu na Dubrovnik 1991. godine, bio je jedan od najreprezentativnijih dubrovačkih hotela, sjeća se u izjavi za RSE nekadašnji zamjenik direktora Miljenko Čaveliš:

„On je bio u to vrijeme – Ivo Ljubišić, koji je bio tada direktor Hotelskog poduzeća Dubrovnik, zvao ga je „admiralski brod“ - hotel sa pet zvjezdica i u to vrijeme je sve to dobro fukkcioniralo. Međutim, sa današnjeg gledišta, on ipak nije ispao jako dobar na terenu. Malo je ipak bio prst u oko, znate. Neovisno o tome što sam ja sentimentalno vezan uz njega, bio je prst u oko!“

Za to nije bio kriv arhitekt Julije De Luca, već urbanisti, dodaje Čaveliš. A o novom rješenju – samo komplimenti:

„Kao građanin ovog grada i kao bivši djelatnik tog hotela, ja sam oduševljen i moram reći da je to baš ono što gradu treba. To je za grad fenomenalno – smanjuje broj smještajnih jedinica, imati će oko 50 soba sa bazenima, žičara koja će s vrha recepcije spuštati goste dolje u hotel, brodska veza s gradom, dakle sve to što su napravili je izvanredno i jako me veseli.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG