Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demokrate tragaju za novim-starim partnerima


Foto: Vesna Anđić
Ukoliko bi sutra bili održani izbori u Srbiji, vladajuća Demkratska stranka osvojila bi svega jedan posto više glasova u odnosu na Naprednjake Tomislava Nikolića. Dok partija nekadašnjih radikala skuplja potpise za vanredne izbore, Demokratska stranka na sve načine pokušava da održi ozbiljno poljuljanu stabilnost vladajuće koalicije.

Da je Srpska napredna stranka, na čelu sa bivšim Šešeljevim zamenikom Nikolićem probila bedem onoga što se nekada zvao demokratski blok, pokazuju najnovija istraživanja po kojima bi za njih danas glasao svaki deseti glasač Demokratske stranke. I obrnuto: gotovo isti broj birača iz redova Naprednjaka razmatra demokrate kao mogući izbor.

Izgleda da su barijere koje su branile prelazak sa jedne na drugu stranu srušene time što su Naprednjaci obznanili da su oni za evropske integracije, što su ono radiklasko, bar deklarativno, očistili.
„Izgleda da su barijere koje su branile prelazak sa jedne na drugu stranu srušene time što su Naprednjaci obznanili da su oni za evropske integracije, što su ono radiklasko, bar deklarativno, očistili i uklonili to zbog čega su nekada bili apsolutno neprihvatiljivi za demokratske birače. Demokrate su ranije bile u prilici da skrpe većinu od prodemokratski orijentisanih stranaka, upravo na strahu od radikala. Sada taj strah više nije razložan,“
kaže direktor agencije “Medijum galup” Srbobran Branković.

Svesni snage koju dobijaju, Naprednjaci su uveliko u kampanji prikupljanja potpisa za raspisivanje vanrednih paralmentarnih izbora. Najavljuju novi blok "progresivnih - narodnjačkih partija".
Aleksandar Vučić

„Mislimo da je po materijalima i po informacijama prikupljeno pola miliona potpisa u ovom trenutku. Očekujemo da ćemo imati više od milion,“ kaže Aleksandar Vučić iz Srpske napredne stranke.

Bez obzira na to koliko će Naprednjaci prikupiti potpisa, želja im se neće ostvariti sve dok demokrate imaju većinu u Skupštini Srbije. Da ta većina nije više sigurna pokazuju najnovija previranja i potezi Demokratske stranke prema pojedinim koalicionim partnerima.

"Politički prepad"


Sukob sa Savezom vojvođanskih Mađara počeo je krajem prošle godine kada je ta stranka odbila da podrži Budžet za 2010. godinu. Iako koalicija nije raskinuta na republičkom nivou, predsednik političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović za RSE najavljuje preispitivanje odnosa:

„Radi se o veoma prostoj stvari, mi smo bili koalicioni partneri i kada se glasa o budžetu, glasa se o vladi. Oni su glasali protiv budžeta, a to znači da nisu glasali za tu vladu. Ne možete imati jedno merilo ovde u parlamentu kada se radi o vladi, a druga neka merila na lokalu. Ja sam za to da mi te odnose preispitamo i da, bez zaoštravanja, o tome ozbiljno razgovaramo.“

Na lokalu je već došlo do raskida koalicije. Demokrate su, pod najavom racionalizacije, smanjile broj članova Gradskog veća u Subotici sa deset na osam, od čega su SVM-u, umesto predviđena četiri, ostavile svega dva člana. Zbog ovoga je ta stranka, koja je u Subotici uvek bila na vlasti, odlučila da pređe u opoziciju.

Partnerski odnos koji se zasniva na istiskanju slabijeg od strane jačeg je problematičan partnerski odnos, i o tome treba razgovarati.
Subotički scenario, koji su čelnici SVM označili kao „politički prepad“, nastavlja se i u drugim gradovima Vojvodine, kaže predsednik te stranke Ištvan Pastor:

„Sada je slično nešto pokrenuto i u Senti. Partnerski odnos koji se zasniva na istiskanju slabijeg od strane jačeg je problematičan partnerski odnos, i o tome treba razgovarati. Treba razgovarati i o tome da li u partnerskom odnosu partner ima pravo da u određenom pitanju ima svoj stav.“

RSE: Vodi li ovo konačnom raskidu koalicije između SVM-a i DS-a?

Pastor: To ćemo da vidimo.

Karikaturalni obrisi


Naivno je bilo za očekivati da će Savez vojvođanskih Mađara proći bez posledica nakon odbijanja da sledi politiku koalicionih partnera. Međutim, način na koji ih demokrate kažnjavaju zbog uskraćivanja podrške budžetu nije među pravilima političke igre.

„Odluke za smene u Subotici, i tako dalje nisu donete u Subotici nego u Beogradu i onda to dobija svoje karikaturalne obrise,“ smatra analitičar iz Vojvodine, Tomislav Žigmanov.
Jožef Kasa

Demokrate ipak imaju na umu su im manjine potrebne i neće dopustiti da se nađu u konačnom raskidu sa najjačim predstavnicima Mađarima. Kanale preko kojih bi na njih mogli da ostvare uticaj pokušali su da nađu preko počasnog predsednika te partije Jožefa Kase.

Međutim, dan pošto se sastao sa liderom demokrata Borisom Tadićem, Kasa je isključen iz stranke uz optužbe da je svojim izjavama narušio ugled partije:

„Ja sam jedan od tvoraca te partije. Ja sam tu partiju gradio i podigao na zavidnu političku visinu.“

Da li bi nekadašnji dugogodišnji gradonačelnik Subotice, koji, iako se povukao iz političkog života, uživa veliki uticaj unutar celog mađarskog korpusa, ipak mogao biti novi partner demokratama?

„Nisam siguran. Sigurna je neka vrsta povratka Jožefa Kase u politički život i to povratak sa jačim pretenzijama. Hoće li to biti unutar Demokratske stranke, hoće li biti pokušaj stvaranja nove stranke ili pokušaj pridobijanja unutar Saveza vojvođanskih Mađara, treba videti,“
kaže Žigmanov.

Dok demokrate tragaju za novim-starim partnerima unutar poljuljane koalicije, a pojedini ministri predlažu i rekonstrukciju Vlade, Naprednjaci su ih već pobedili na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac.

Pročitajte i ovo:
Jožef Kasa isključen iz Saveza vojvođanskih Mađara
Opozicija pokrenula kampanju za nove izbore
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

  • 16x9 Image

    Branka Trivić

    Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Na Radiju Slobodna Evropa radi od 1993. godine.

XS
SM
MD
LG