Dostupni linkovi

Opozicija pokrenula kampanju za nove izbore


Tomislav Nikolić sa svojim pristalicama
Tomislav Nikolić sa svojim pristalicama
Da li su socijalno nezadovoljstvo i radničke nevolje, kojih ima na gotovo svakom kraju Srbije, glavni motiv vođe Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića da započnu kampanju za vanredne parlamentarne izbore i mogu li sakupiti milion potpisa i tako primorati vlast da raspiše izbore, ili na ovakava način Nikolić testira snagu svoje stranke, ohrabren pobedom na lokalnim izborima u jednoj beogradskoj opštini?

Naprednjaci Nikolića ne traže vlast već nove izbore, kaže predsednik naprednjaka, na početku akcije prikupljanja milion potpisa za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Znate potpisi ne ruše vlast. Potpisi su način izražavanja volje građana. A ovo je čini mi se najjasniji znak onima koji su na vlasti, da se nešto u Srbiji dešava, da se među građanima pronosi glas kako su izbori neophodni i potrebni," rekao je on.

Nikolić kaže da pokušava da okupi blok progresivnih - narodnjačkih stranaka opredeljenih za saradnju sa Evropom i celim svetom i koje će se boriti protiv mita, korupcije i kriminala.

"I nisu to izbori koje traži Srpska napredna stranka. To su izbori koje traže građani Srbije i na želju građana Srbije mora da se oglasi vlast."

MRTVA TRKA

Slično misle i građani koji su u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu potpisivali peticiju:



Zorana Lučića iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) pitali smo da li milion potpisa garantuje nove izbore.

"Nove izbore može da raspiše samo predsednik Republike ukoliko se dese neke stvari u parlamentu. Ja mislim da se te stvari u parlamentu neće dogoditi. Prosto u ovom trenutku, partije koje učestvuju u koaliciji koja vlada, hajde da kažemo sve konce drže u svojim rukama, tako da ta inicijativa neće imati nikakvo dejstvo," smatra Lučić.

Demokratska stranka Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice i Nova Srbija Velimira Ilića spremaju kampanju za vanredne izbore u ovoj godini.

"To je njihova želja, da li će oni uspeti ja sam skeptičan jer je to veoma, veoma teško učiniti. Ukoliko su u stanju da pokupe milion potpisa to znači da zaista imaju fantastičnu infrastrukturu koja je u stanju da uradi ogroman posao," odgovorio je Lučića na pitanje šta ako naprednjaci prikupe milion potpisa za vanredne izbore.

Eventualni izbori bili bi pre svaga testiranje snage naprednjaka i demokrata, jer je iznenađujuće ubedljiv uspeh naprednjaka na lokalnim izborima na Voždovcu, aktivirao mrtvu trku u popularnosti vladajuće Demokratske stranke i opozicione Srpske napredne stranke.
XS
SM
MD
LG