Dostupni linkovi

Ministarstvo spoljnih poslova najavilo evakuaciju bh. državljana iz Ukrajine


Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković
Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković

Bh. državljani koji se nalaze u Ukrajini, u sklopu misije OSCE-a, biće evakuirani zajedno sa ostalim pripadnicima međunarodne misije, navela je ministrica vanjskih poslova BIH Bisera Turković, u četvrtak, 24. februara.

“To je odluka koja je upravo donesena. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u bliskoj komunikaciji sa OSCE-om. Više detalje će biti poznato kasnije”, navedeno je u poruci na Twitter nalogu Turković.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) je formiralo Krizni štab koji prati situaciju u Ukrajini, te preduzima aktivnosti u vezi sa asistencijom bh. državljanima koji se nalaze na teritoriji te države.

Iz ovog ministarstva prijepodne je saopšteno da je Krizni štab u stalnoj komunikaciji sa Stalnom misijom BiH pri OSCE-u, Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim organizacijama u Beču, imajući u vidu da se jedan dio bh. državljana nalazi u misiji te organizacije u Ukrajini.

U OSCE-ovoj specijalnoj posmatračkoj misiji u Ukrajini angažovano je 57 osoba iz BiH.

"Njih trenutno 41 je na terenu, dok su ostali van Ukrajine iz sopstvenih razloga. Dobili smo raspored svih državljana u svim regionima Ukrajine. Većina je u oblastima Lugansk i Donjeck“, rekao je Siniša Bencun, ambasador BIH pri OSEU-u za RSE, u srijedu, 23. februara.

Sarajlije o Ukrajincima: 'Sve me podsjeća na 92.'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnu operaciju u Ukrajini u 5.55 ujutro 24. februara 2022. po moskovskom vremenu. Nekoliko minuta kasnije uslijedilo je prvo granatiranje.

Ukrajinski predsjednik proglasio je ratno stanje u zemlji.

Putin je nekoliko dana prije invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

EU, SAD i druge zemlje odgovorile su zasad sankcijama, dok su SAD i Velika Britanija zatražile pred Vijećem sigurnosti UN zajedničko djelovanje nakon Putinove odluke.

Rusija je blizu granice sa Ukrajinom u prethodnom periodu rasporedila oko 130.000 vojnika i vojne opreme.

Zbog bojazni od ruske invazije na Ukrajinu stotine američkih elitnih vojnika stigle su početkom februara u jugoistočnu Poljsku u blizini granice sa Ukrajinom. Biden je odobrio i raspoređivanje 2.000 američkih vojnika u Njemačkoj i Poljskoj, te odlučio da u Rumuniju pošalje 1.000 američkih vojnika koji su bili u Njemačkoj.

XS
SM
MD
LG