Dostupni linkovi

Država dozvolila SPC monopolistički položaj


Amfilohije Radović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u manastiru Morača, Foto: Savo Prelević
Amfilohije Radović i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u manastiru Morača, Foto: Savo Prelević
Nakon što su proteklih dana u javnost procurile informacije o poslovanju Mitropolije crnogorsko primorske SPC i o profitu koji ta crkva ubira od kafana, restorana, duhovnih centara, ali i hotela, turističkih agencija u njenom vlasništvu, pa čak i gradnje stanova za prodaju, postavlja se pitanje kako je moguće da crkva koja nije registrovana u Crnoj Gori prihoduje toliki novac, a da pritom državi ne plaća ni cent poreza.

Poslovanje i profit koji Srpska pravoslavna crkva kroz razne djelatnosti ostvaruje u Crnoj Gori gdje nije registrovana, pravni je problem koji je država odavno trebalo da riješi, smatra potpredsjednik Udrženja pravnika Željko Tomović.

Željko Tomović: Država ne preduzima korake koje treba da preduzima i to ne samo prema SPC već i prema svim ostalim zajednicama vjernika u Crnoj Gori.
Prema Tomoviću država je, osim nečinjenja u tom dijelu dozvolila monopolistički položaj SPC u odnosu na sve ostale vjerske zajednice.

"Jer ona se postavlja monopolistički, monopolistički u odnosu na državu. Država ne preduzima korake koje treba da preduzima i to ne samo prema SPC već i prema svim ostalim zajednicama vjernika u Crnoj Gori. Poslovanje SPC koje je sada aktuelno nije ništa novo jer se na to ukazivalo i u proteklom periodu. U pitanju su milionske svote. Koliki je nazadak današnje Crne Gore u odnosu na prošla vremena pokazaće vam podatak da je evidenciju dobrovoljnih priloga za crkve uveo još Knjaz Danilo. On je još tada imao tu evidenciju, a današnja Crna Gora je nema",
kazao je Tomović.

Tomović smatra da je suština problema zapravo u tretmanu SPC-a u Crnoj Gori.

Zatvranjem očiju pred time što SPC radi zbog određenih interesa, država je zapravo generisala problem sa tom crkvom, kaže Tomović.

"Smatram da je činjenica da je država SPC uputila na taj put i dozvolila joj da radi to što radi. U ovoj sadašnjoj situaciji, od onoga dana kada je Crna Gora donijela Deklaraciju o nezavisnosti 3. juna 2006. godine od tada je država bila dužna da traži da se SPC u Crnoj Gori prijavi. Država kao i u odnosu na sve druge subjekte ima ovlašćenja. Ista situacija je i sa SPC, ali država svoja ovlašćenja ne koristi. Zašto je to tako pitajte državne organe. Javno o tome ne želim da pričam a privatno, mislim da znam o čemu se radi",
rekao je Tomović.

Detalji curili i ranije

Kako su nedavno objavile podgoričke Vijesti, Srpska pravoslavna crkva nije registrovano pravno lice u Crnoj Gori, pa samim tim ne plaća porez. Uprkos tome SPC ostvaruje profit kroz, kako navodi ovaj list niz uslužno-turistickih djelatnosti – od restorana, hotela, turističke agencije, rentiranja konaka, zemljišta, prodaje suvenira, pa čak i stanova za tržište.
Manastir Ostrog

Iguman manastira Ostrog Jovan Purić kaže da, samo od prodaje svijeća, ikona, brojanica i priloga vjernika, godišnje Srpska pravoslavna crkva zaradi oko 600 hiljada eura od svetilišta.

Od izdavanja u zakup zemlje na Luštici, samo u jednom potezu, srpska crkva u Crnoj Gori prihodovala je, od porodice srpskog tajkuna Miroslava Miškovića 600.000 eura.

Visinu svih prihoda koji SPC ostvaruje kroz navedene djelatnosti nije jednostavno utvrditi, jer se u crnogorski budžet ne sliva niti cent od tog novca, dok država sa druge strane uredno izmiruje poreze i doprinose za sveštenike SPC-a.

Dio novca zarađenog u Crnoj Gori, kako se tvrdi u istraživanju Vijesti, osim na račun Mitropolije sliva se i na konto centrala SPC-a u Beogradu gdje je ta vjerska zajednica i registrovana.

Tomović ne očekuje da će država nakon što su u javnost procurili detalji o unosnom poslovanju SPC-a promijeniti svoj odnos prema tom segmentu djelovanja te crkve.

"Pa, ti su detalji curili i ranije i to je jasno stavljano do znanja i kroz štampu i ostale medije. Mislim da se ništa neće promijeniti upravo zbog te svijesti o monopolu, odnosno da je državna vlast podređena vlasti SPC. Mislim da to neće mrdnuti sa mjesta u pravcu pravnog i zakonitog uređenja poslovanja SPC",
ocjenjuje potpredsjednik Udruženja pravnika Crne Gore.

Amfilohije bacio anatemu i na božićne praznike

Amfilohije bacio anatemu i na božićne praznike

Protekli Božićnji praznik je ponovo otvorio niz pitanja vezanih za djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori – od poslovanja ove vjerske zajednice do upućivanja kletvi od strane njenog prvosveštenika. Sa kletvama i radikalnim porukama mitropolita Amfilohija Radovića javnost se susretala i prethodnih godina.

Posljednju kletvu mitropolit Amfilohije uputio je prije par dana prilikom nalaganja badnjaka bacivši anatemu na sve koji se zalažu za uklanjanje nelegalno postavljene metalne crkve na Rumiji.

"Ko sruši taj hram bog ga srušio i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio", rekao je Amfilohije.

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da ga nije iznenadila posljednja u nizu kletvi mitropolita Amfilohija.

"izjava Mitropolita Amfilohija i kletva upućena nije neko veliko iznenađenje jer on je poznat po kletvama koje upućuje i prokletstvima u kojima ne štedi ni 7. koleno. Ova je izjava politički motivisana i iza nje stoje dublji motivi. Tu je problem. On posjeduje na teritoriji Crne Gore ogromnu imovinu i to nije nikakva tajna. I to njega brine u ovom momentu i to je motiv da se on ovako radikalno i nepormišljeno oglašava na dan Božića koji je svim razumnim ljudima dan mira i pomirenja", kazao je Đorđević.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG