Dostupni linkovi

Rusija lansirala nove vazdušne napade na Ukrajinu


Rusko granatiranje sela Ivanivka blizu Bahmuta u oblasti Donjeck, Ukrajina, 2. januar 2023.
Rusko granatiranje sela Ivanivka blizu Bahmuta u oblasti Donjeck, Ukrajina, 2. januar 2023.

Ruska vojska je u protekla 24 časa nastavila sa napadima na uglavnom civilne mete u Ukrajini, izvestila je ukrajinska vojska 3. januara, dan nakon što je ruska vojska priznala velike gubitke u jednom od najsmrtonosnijih napada na Kijev od početka sukoba pre deset meseci.

Rečeno je da je ruska vojska izvela šest raketnih i 52 vazdušna napada, kao i 77 udara raketnim sistemima.

Svih šest raketnih i 30 vazdušna napada ciljalo je na civilnu infrastrukturu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinske snage su takođe oborile 27 iranskih dronova Šahed, koje su lansirale ruske snage, dodao je Generalštab.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je da Rusija planira dugotrajnu kampanju napada iranskim bespilotnim letelicama kako bi "iscrpila" Ukrajinu.

"Imamo informacije da Rusija planira dugotrajne napade pomoću dronova Šahed", rekao je Zelenski.

Ukrajinska hokejaška federacija je navela da je u napadu raketnim projektilima koji su u istočnoj Ukrajini izvele ruske snage, uništena ledena arena u gradu Družkivka u regiji Donjeck.

Ranije je objavljeno da je projektil pogodio grad i ranio dve osobe.

"Ruski okupatori su od početka rata uništili pet ledenih dvorana", objavila je Federacija na Telegramu, nabrojivši hokejaški stadion Družba u Donjecku, arene u Mariupolju i Melitopolju, Ledenu palatu u Severodonjecku i sada arenu Altair u Družkivki.

Ukrajinski hokejaški klub Donbas, koji je Altair koristio od 2014., nakon što su proruski separatisti proglasili Narodnu Republiku Donjeck, izvestio je da je dvorana uništena u raketnoj paljbi.

Ta dvorana bila je mesto održavanja ukrajinskih prvenstava, međunarodnih takmičenja i kulturnih događaja.

Glavni menadžer Bluba Fedor Iljenko napisao je na Facebooku da je to mesto bilo više od zgrade jer je bilo domaćin najveće ukrajinske škole hokeja i umetničkog klizanja, preneo je Reuters.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG