Dostupni linkovi

Za i protiv društveno korisnog rada


Zavod za izdržavanje kaznenih sankcija Spuž, Foto: Savo Prelević
Kriminalci, koji bi se mogli obradovati zbog informacije da će zatvorsku kaznu biti moguće zamijeniti za, takozvani, javno-koristan rad, razočaraće se, kada čuju da to ipak važi samo za prekršaje, a da će ostali osuđenici na zatvorske kazne, ipak morati da robijaju po starom.

Naime, pored ostalih novina, Vladin Prijedlog zakona o prekršajnom postupku, koji će se tek naći pred poslanicima, uvodi, za Crnu Goru, potpuno nov institut "javno-korisnog rada", koji će biti moguće izreći, uz pristanak osobe, umjesto zatvora i novčane kazne.

Vladin prijedlog je, u međuvremenu, razmatrao skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu, koji je većinom glasova dao podršku predloženom dokumentu.

Zoran Vukčević: Mislim da plaćanjem ili nekim minimalnim zatvorskim kaznama se može učinjeti više ukoliko se prekršioci usmjere da rade neki društveno koristan posao.
Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Zoran Vukčević smatra da će uvođenje instituta javno-korisnog rada biti korisno za ukupno društvo i državu.

"Budući da se radi o prekršajima i da se većina prekršaja dogodila u saobraćaju, mislim da plaćanjem ili nekim minimalnim zatvorskim kaznama se može učinjeti više ukoliko se prekršioci usmjere da rade neki društveno koristan posao. Prije svega može se doprinijeti u nekoj ustanovi što određenim kategorijama stanovništva, ali i državi može donijeti mnogo više koristi neko kazne na način kako su do sada bile propisane",
smatra Vukčević.

"Ja sam apsolutno za uvođenje javno-korisnog rada",
kaže poslanik opozicione Nove srpske demokratije Budimir Aleksić.

"Sitni prekršioci zakona su oštetili državu a osim toga država izdvaja dodatna sredstva za njihovu izolaciju. Ovako bi država vratila makar dio onoga što su oni zakinuli društvo a osim toga rad pomaže bržoj resocijalizaciji što bi trebalo da je osnovna intencija kažnjavanja",
rekao je Aleksić.

Postoji mogućnost zloupotrebe


Poslanik opozicione Socijalističke narodne partije Snežana Jonica nije digla ruku za ovaj predlog zakona, jer smatra da sadrži problematična rješenja, a što se tiče zamjene novčanih i zatvorskih kazni za javno-koristan rad, kaže da je to potencijalno dobro, ali da postoji velika mogućnost zloupotrebe.
Zavod za izdržavanje kaznenih sankcija Spuž, Foto: Savo Prelević

"To mene podsjeća na onu priči iz vremena služenja vojnog roka kada prigovor savjesti bio aktuelan, odnosno kada se tek pojavio pa je onda neko imao naprasno taj prigovor savjesti pa je vojni rok služio po školama u koje nikada nije svratio i tako nešto. Zaista, mi smo juče na odboru govorili o tome i ono što je bilo evidento je da i oni ljudi koji su pisali zakon još nemaju realnu sliku kako će se neke od normi provoditi, a ni mi na sjednici odbora nijesmo dobili realnu sliku koji su to oblici javno korisnog rada i na koji način bi se obezbijedilo da to zaista i bude to",
rekla je Jonica.

Šta je, zapravo, javno-koristan rad, i gdje će se i kako on upražnjavati, regulisaće se naknadno podzakonskim aktima, a u međuvremenu, očigledno, treba razmisliti o mogućnosti zloupotrebe, naročito, jer se ne radi samo o zamijeni novčane, već i zatvorske kazne.

"Ja se bojim da će to prosto biti nekako selektivno. Prosto ne vjerujem u institucije koje ova vlast izgrađuje pa ni u to da jedan razrađen system zloupotreba dvojnih aršina i ja naravno nijesam siguran da bi to ovdje zaživjelo 100 posto onako kako bi trebalo u jednoj zemlji čija je vlast odgovorna i posvećena izgrađivanju institucija i u ovom aspektu i oblasti o kojoj sada govorimo,"
rekao je Budimir Aleksić.

Na pitanje - da li postoji mogućnost da će, uslijed slabosti sistema, javno-koristan rad biti zloupotrebljen, odgovorio je i poslanik vladajuće DPS, Zoran Vukčević:

"Uvijek će postojati mogućnost zloupotreba ali mislim da mi trebamo da idemo ka tome da stvaramo jake institucije sistema i da i da te institucije moraju biti u funkciji onoga zbog čega postoje".
XS
SM
MD
LG