Dostupni linkovi

Niska izlaznost u drugom krugu kosovskih izbora


Glasačka kutija
Glasačka kutija

Na Kosovu je juče u sedam časova u 23 opštine otvoreno 2.100 glasačkih mesta za drugi krug izbora za predsednike opština. Građani Kosova će od 46 kandidata izabrati 23 predsednika opština.


Prema informacijama, juče do 16 časova, kada je održana konferencija za novinare Centralne izborne komisije, izlaznost na glasanje je mala, što je potvrdio i izvršni načelnik sekretarijata CIK-a, Mazlum Baraliu.

Izlaznost glasača nije na željenom nivou, različita je od mesta do mesta, ali je relativno niska.

Očekujemo da će u večernjim satima biti veći odziv birača, kaže Baraliu.

Istovremeno Ilir Dugoli iz grupe nevladinih organizacija “Demokracija na delu”, koja je posmatrala glasanje na celoj teritoji Kosova, ističe kako je izlaznost mala.

Problem je niska izlaznost sto je prisutno u svim delovima Kosova,” kaže Dugoli, dok portparol Kosovske policijske službe (KPS), Veton Elsani, ističe da do sada nije bilo nijednog ozbiljnijeg ekcesa, osim jednog remećenja javnog reda i mira u selu Crna Luka u opštini Mališevo.

„Radi se o remećenju javnog reda i mira i četiri osobe, koje su bile uključene u incident, identifikovane su i sada daju izjave u policiji,“ kaže Elsani. Koji ističe da je oko 7 hiljada pripadnika policije uključeno u podršku i obezbeđivanje uslova da izbori prođu u redu i miru.

Najveći broj kandidata za predsednike opština ima Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija, koja je bila pobednik parlamentarnih i lokalnih izbora održanih 17. novembra. Odmah iz nje po broju kandidata je Demokratski savez Kosova.

Šef UNMIK-a Joakim Riker je na osnovu ovlašćenja koje ima, ali i presedana koji je učinjen 2000. godine, doneo odluku da se za šest meseci produži mandat predsednicima i odbornicima opština sa srpskom većinom - u Zubinom Potoku, Leposaviću, Zvečanu i Štrpcu.

Održavanje drugog kruga izbora nadgledalo je oko 5 hiljada posmatrača iz nevladinog sektora.

XS
SM
MD
LG