Dostupni linkovi

Broje se glasovi na Kosovu


Glasanje u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Glasanje u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu

Drugi krug lokalnih izbora na Kosovu obeležili su veoma uski rezultati u velikim gradovima.

Na osnovu preliminarnih izbora Centralne izborne komisije (CIK), dosadašnji gradonačelnik Prištine iz redova Samoopredeljenja Špend Ahmeti odneo je samo 307 glasova više od njegovog protivnika Arbana Abrašija iz Demokratskog saveza Kosova.

Mutaher Haskuka, kandidat Samoopredeljenja u Prizrenu, osvojio je 329 glasova više od protukandidata iz redova Demokratske partije Kosova Šaćira Totaja.

U ovim slučajevima, uslovni glasovi i glasovi poštom mogu da promene rezultat.

Šaban Šabani iz Demokratske partije Kosova dobio je samo 41 glas više u Dragašu, od Seljima Kryeziua.

Pokret Samoopredeljenje dobio je i Kamenicu - gradonačelnik će biti Ćendron Kastrati.

Demokratska partija je izgubila i Orahovac, gde je pobedu odneo kandidat Alijanse za budućnost Kosova, Smajlj Ljatifi, za 286 glasova više.

Mimoza Kusari Ljilja izgubila je Đakovicu i tu opštinu dobio je takođe kandidat Alijanse za budućnost Kosova Ardian Đini. Ta partija je pobedila i u Klini, Obiliću i preuzela rukovodstvo od Demokratskog saveza u Suvoj Reci.

Demokratska partija je izgubila i Vučitrn, gde je pobedu ovog puta odneo Džafer Tahiri iz Demokratskog saveza Kosova. Demokratska partija potvrdila je rukovodstvo u Štimlju, Uroševac, Kačaniku.

Pobedu je potvrdio Agim Bahtiri u Južnoj Mitrovici ispred Alijanse novo Kosovo.

Demokratski savez Kosova potvrdio je rukovodstvo u Gnjilanu, Istoku, Podujevu.

Na Kosovu se glasalo za predsednike u 19 od ukupno 38 opština.

Pravo glasa imalo je 1.350.613 građana Kosova, koji su glasali na 614 glasačkih centara sa 1.777 mesta.

Izbore je pratilo više od 12.000 posmatrača, a Policija Kosova je uoči glasanja saopštila da je angažovala dovoljan broj policijskih zvaničnika različitih profila.

Portparol CIK-a Valjmir Eljezi je rekao da se glasanje odvijalo normalno, a iz Policije Kosova je takođe rečeno da nije bilo značajnijih bezbednosnih problema.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji i premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvali su građane da glasaju "jer će sa tom odlukom živeti u naredne četiri godine".

"Glasajmo za one koji će nas voditi u naredne četiri godine. Neka se izglasaju oni koji su najbolji", kazao je Veselji.

"Kosovo čeka mnogo posla ali oni koji preuzimaju odgovornosti moraju da imaju legitimitet građana, prema tome molim građane da ne oklevaju i da izađu da glasaju", rekao je Haradinaj.

Izbori za predsednika su ponavljeni u Partešu, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom, zbog utvrđene manipulacije tokom prvog kruga izbora, 22. oktobra.

Drugi krug je takođe održan i u srpskoj opštini Klokot, dok su ostalih osam opština sa srpskom većinom izabrale lokalno rukovodstvo u prvom krugu.

U drugom krugu, Demokratski savez Kosova se takmičio u 12 opština, Demokratska partija Kosova u devet, pokret Samoopredeljenje u šest, Alijansa za budućnost Kosova u pet, dok su Alijansa novo Kosovo, Inicijativa za Kosovo i Alternativa imali kandidate u po jednoj opštini.

Engel: SAD će uvek biti uz Kosovo

Član odbora za spoljne poslove u američkom Kongresu Eliot Engel, koji se nalazi na Kosovu, podsetio je tokom dana koaliciju nevladinih organizacija "Demokratija na delu" koja posmatra izborni proces.

On je tom prilikom rekao da će "Sjedinjene Države uvek biti uz Kosovo", kao i on lično.

Engel je podsetio da je 1996. bilo napora da se organizuju izbori, kada mu srpske vlasti nisu dopustile da uđe na Kosovo.

Eliot Engel: Radujem se da Kosovo postane članica EU i NATO
Eliot Engel: Radujem se da Kosovo postane članica EU i NATO

"Veoma je emotivno da prisustvujem i vidim da se ovaj izborni proces odvija nezavisno i demokratski, luksuz koji ne uživa svaka država. Neke države koje ne podržavaju Kosovo nemaju tu slobodu koju imaju ljudi na Kosovu. Tako da se radujem i činjenici kada Kosovo postane članica Evropske unije i NATO-a", kazao je Engel.

Engel je istakao i Centralnu izbornu komisiju odakle je pozvao građane da glasaju, te istakao da su i Sjedinjene Države zainteresovane da izborni proces prođe u miru i demokrataski, bez zastrašivanja i nasilja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG