Dostupni linkovi

Drugi dan SFF: Projekcije "Otok ljubavi", "Cure - Život druge", "Mr. Turner"


Drugog dana Sarajevo Film Festival (SFF) donio je projekcije 24 ostvarenja i brojne filmske susrete. Prvi dugometražni igrani film koji će se takmičiti za najveću nagradu festivala Srce Sarajeva je "Cure - Život druge" švicarske redateljice bosanskih korijena Andree Štake. Sarajevo Film Festival imao je čast da prvi nakon uspjeha u Kanu prikaže film "Mr. Turner" i ugosti režisera Mikea Leigha, dok je publika, odmah poslije svjetske premijere u Lokarnu, gledala ostvarenje bh. redateljice Jasmile Žbanić "Otok ljubavi".

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00
Direktan link


U subotu je prvi gost programa "Kafa sa..." bio istaknuti meksički glumac Gael Garcia Bernal, čiji je film "Pasija ljubav" u petak navečer bio prikazan na otvorenju Festivala. U neformalnom razgovoru, Bernal je publici govorio o svojim glumačkim počecima, dosadašnjem radu, ali i budućim planovima.

"Nikada nisam mislio da ću biti glumac i vrlo mi je čudno biti danas u Sarajevu i govoriti o filmu. Moji roditelji su bili glumci, ali ja sam uvijek mislio da ću biti nešto drugo. Zbog toga sam studirao filozofiju u Meksiku koja mi je kasnije pomogla da shvatim glumu", kazao je Bernal.

Dodao je da mu je trebalo mnogo vremena da se odluči za posao glumca za koji kaže da je spoj instinkta, racionalizma i empatije.

Gael Garcia Bernal
Gael Garcia Bernal

Osim glume, kazao je da je preuzeo ulogu i redatelja i producenta, te snimio nekoliko kratkih i dokumentarnih filmova koji prikazuju njegovu duboku predanost umjetnosti, ali i sklonost ka ozbiljnom, pozornom i brižnom odnosu prema svojoj domovini, Latinskoj Americi.

"Mnogi su mi rekli da kada jednom počnem da režiram, nikada se više neću moći vratiti glumi, ukoliko ne radim s bliskim prijateljima. I poslušao sam im", poručio je.

Film "Cure - život druge" redateljice Andree Štake prati priču dviju tinejdžerica, Lindu i Etu, u Dubrovniku nakon rata, njihovo prijateljstvo te iznenadni obrat kada Linda slučajno gurne s litice Etu, koja umire. Publika u ostatku filma prati različita unutarnja previranja koja Linda preživljava, kao i odnos s majkom i bakom njene prijateljice.

Uloge su, između ostalih, ostvarili Sylvie Marinković, Lucia Radulović, Mirjana Karanović, Marija Škaričić i Leon Lučev.

Rediteljica Andrea Štaka istaknula je na konferenciji za medije u Sarajevu da je u Dubrovniku 2006. godine čula za tu priču koja ju je zaintrigirala te je počela istraživati detalje o tom slučaju. Međutim, od građana čula je različite verzije te priče, koja je u određenom smislu i ostala na nivou misterije.

Andrea Štaka
Andrea Štaka

Govorila je i o načinu odabira glumica za ovaj film, navodeći da se nakon određene potrage prva na poziv javila Sylvie Marinković, dok je Luciu Radulović pronašla nakon obilaska svih škola u Dubrovniku.

Govoreći o ulozi bake u ovom filmu, Mirjana Karanović ističe da je prvobitno mislila da će morati glumiti staru ženu, ali je shvatila da redateljici nije toliko važan izgled bake koliko njena energija i karakter.

"Ovo je dubrovačka nona, a kliše je da ih svi vide kao ljubazne i i fine žene. Ali u ovoj noni koju glumim je nešto oštro, tamno i opasno. Ona je toliko nesretna i razočarana, sva njena očekivanja od života su nestala. Sama je, sin joj je poginuo i to je nešto što ne može biti izlečeno u njenom srcu", kazala je Karanović.

Svečano otvaranje

Na ceremoniji otvaranja SFF-a, koja je priređena u petak navečer u Narodnom pozorištu, direktor smotre Mirsad Purivatra, pozdravio je goste, ističući da su to prijatelji festivala u proteklih 20 godina.

"Rođendani su uvijek prilika da budete zajedno sa svojim najboljim prijateljima. Zadovljstvo mi je da su večeras s nama prijatelji koji su u proteklih 20 godina doprinijeli razvoju festivala. Želim se posebno zahvaliti dobitnicima Počasnog Srca Sarajeva, koji ove trenutke slavlja dijele s nama", istakao je Purivatra.

Jedna od najvećih zvijezda jubilarnog Sarajevo Film Festivala je meksički glumac Gael Garcia Bernal, kojem je uručena i nagrada Počasno Srce Sarajeva.

"Jako je lijepo biti nagrađen za bilo što. To je za mene lijep dar, kao i ovaj poziv da dođem u Sarajevo. To je dokaz da je film globalan. Mnogo sam znatiželjan zbog čega su baš mene izabrali za nagradu Počasno Srce Sarajeva", kaže Bernal za RSE.

Sarajevskim crvenim tepihom i ove godine se prošetao velik broj regionalnih filmskih zvijezda, među njima i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić. Ona je kazala da je njena europska karijera počela sa sarajevskim festivalom.

Zrinka Cvitešić (prva desno)
Zrinka Cvitešić (prva desno)

"Moja neka europska priča je počela baš sa Sarajevom. Tu sam dobila Srce Sarajeva za film 'Što je muškarac bez brkova', nakon toga je uslijedila suradnja sa Jasmilom Žbanić, koja je mi je otvorila sva dodatna vrata i danas sam tu gdje jesam, zahvaljujući Sarajevu", navodi Cvitešić u izjavi za RSE.

Neizostavan gost festivala je i hrvatski glumac Leon Lučev, koji je i ove godine u Sarajevu u ulozi predavača na Talents Sarajevu.

"Meni je ovo osma godina da sam na Talents Sarajevo i ove godine sam se pitao da li tu, zaista, trebam biti. Ali, sam se ponovno odlučio, jer su mi dali priliku da radim sa redateljima i glumcima. Ako je Sarajevo Film Festival jedno srce, onda je Talents Sarajevo - srce srca", pojasnio je Lučev za RSE.

Gost festivala je i srbijanski glumac Sergej Trifunović, koji će u glavnom gradu održati koncert sa svojim bendom.

"Ja volim da dođem tu. Čim ste me videli toliko puta tu, znači da mi je lepo", smatra Trifunović.

Prizor sa crvenog tepiha 15. kolovoza
Prizor sa crvenog tepiha 15. kolovoza

Redateljica Andrea Štaka ove godine u Takmičarskom programu za igrani film predstavit će se sa filmom "Cure - Život druge". Prije nekoliko godina je osvojila Srce Sarajeva za svoj prvijenac "Gospođica".

"Meni Sarajevo Film Festival puno znači. Živim u Švicarskoj, a moj film je koprodukcija sa Hrvatskom, Švicarskom i njemačkom televizijom 'Arte'. Radim u Europi, ali sam kroz ovaj festival i kroz moj prvi film 'Gospođica' došla u dodir sa filmskim svijetom regije. Mislim da je Sarajevio Film Festival napravio dosta da se filmski umjetnici povezivaju", ističe Štaka za RSE.

Bosanskohercegovačka glumica Zana Marjanović redovita je gošća sarajevskog crvenog tepiha.

"Festival je sve bolji i veći. Sve smo jači i sve nas je više. Amerika i Hollywood je nekada bio tako daleko, sada više nije, jer i mi glumci iz Bosne i Hercegovine tamo putujemo i radimo. Osjećaj je divan", navodi Marjanović.

Na devetodnevnoj filmskoj smotri bit će prikazano oko 250 filmova iz 60 zemalja. Za nagradu se bori 50 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. U 20 godina festivala prikazano je ukupno 3092 filma.

XS
SM
MD
LG