Dostupni linkovi

Druga runda izbora u Makedoniji: Vladajuća stranka odbila debate


Ilustracija
U nedelju u Makedoniji se održava drugi krug predsedničkih izbora, na kome će oko million i 780.000 građana sa pravom glasa odlučiti koji će od dvojice kandidata obavljati ovu dužnost u narednih 5 godina.

Prvi na glasačkom listiću je aktuelni predsednik Gjorge Ivanov, koga je predlozila vladajuća koalicija na čelu sa VMRO DPMNE, i koji je u prvom krugu osvojio najviše glasova, 51,6 posto. Njegov protivkandidat je Stevo Pendarovski iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza, za koga su glasali 37,5 procenata.

Pobednik na ovim izborima preuzeće dužnost 12 maja, kada ističe petogodišnji mandat sadašnjeg predsednika Ivanova.

Istovremeno sa drugim krugom predsedničkih, u nedelju se održavaju i vanredni parlamentarni izbori. Za 123 mesta u Sobranju Makedonije podneseno je 14 kandidatskih lista, i to 5 koalicija i 9 političkih partija.

Teritorija Makedonije je podeljena na 6 izbornih jedinica i u svakoj će se izbarati po 20 poslanika prema proporcionalnom modelu, a ostalu trojicu će izabrati makedonska dijaspora.

Za praćenje nedeljnog glasanja akreditovano je preko 9.000 domaćih i 400 stranih posmatrača.

Inače, uoči ovih izbora, američki Nacionalni demokratski institut za Makedoniju je organizovao nekoliko telvizijskih debata, na kojima su učestvovali predstavnici najvećih poltičkih partija, izuzev iz vladajuće VMRO DPMNE, koji izbegavaju debate bez nekog konkretnog obrazloženja zašto to rade.

Direktor ovog instituta Chris Henshaw u intervjuu za naš radio je istakao da je šteta što jedna od najvećih partija ne učestvuje u ovom projektu, jer je cilj debata da građani saznaju šta političke partije razmišljaju o njihovim osnovnim problemima. O tome dali je ocena o projektu pozitivna, s obzirom da spisak učesnika nije kompletan, on ističe:

"Mislim da će gledaoci moći sami da presude da li je ovo uspešno. Mi smatramo da je uspeh i samo održavanje debata. Dosada smo imali četiri, dve o predsedničkim i dve o parlamentarnim izborima. Naravno, velika je šteta što jedna od najvećih političkih partija nije bila deo njih. Ali to je proces koji se treba razvijati i nastaviti. Sa nestrpljenjem očekujem da se inicijativa o debati između političkih partija nastavi i dalje."

Ovih dana su snimljene dve 45-minutne debate u kojima učestvuju pretstavnici tri najveće političke partije osim vladajuće VMRO DPMNE, a sve to mogu pogledati i posetioci naše internet stranice na makedonskom jeziku.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG