Dostupni linkovi

Ivanov i Pendarovski u drugom krugu predsedničkih izbora


Glasanje u prvom krugu predsedničkih izbora u Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Glasanje u prvom krugu predsedničkih izbora u Makedoniji

Kandidat vladajuće VMRO DPMNE, aktuelni predsednik Makedonije Gjorge Ivanov i kandidat opozicionog Socijaldemokratskog saveza Stevo Pendarovski su se plasirali u drugi krug predsedničkih izbora, pošto su u prvom krugu osvojili najviše glasova.

Prema podacima Državne izborne komisije, Ivanov je osvojio oko 450.000 glasova ili 51,6 posto, a za Pendarovskog je glasalo oko 326.000 građana, odnosno 37,5 procenata.

Iljaz Halimi iz opozicione Demokratske partije Albanaca je osvojio 4,5 posto, a Zoran Popovski iz Građanske opcije za Makedoniju 3,6 procenata.

Posle objavljivanja prvih nezvaničnih rezultata, Ivanov je izjavio da podrška građana daje snagu za nastavak reformi, a za dobrobit svih građana Makedonije

“Građani će 27. aprila odgovoriti na još jedno pitanje. Odgovoriće sa još većom podrškom i reći će šta misle o našem trudu. Građani su najavili šta će se desiti 27 aprila: pobeda i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima”, rekao je Ivanov.

Lider VMRO DPMNE i aktuelni makedonski premijer Nikola Gruevski je ocenio da je Makedonija pokazala da postoji razlika i da narod tačno prepoznaje tu razliku.

“Ovo je nedvosmisleno izražena volja građana koja jasno pokazuje kakve vrednosti podržavaju - trud, mnogo rada, čestit pristup prema narodu i poslu, odgovornost i posvećenost. Mi smo zahvalni na ovoj podršci, jer nam ona daje snažan vetar u leđa ka našem krajnjem cilju, a to je da 27. aprila pobedimo na predsedničkim izborima i dobijemo 62 mesta u parlamentu Makedonije”, naveo je Gruevski.

Stevo Pendarovski je rekao da kandidat VMRO DPMNE nije postigao ovakav rezultate zbog svojih kvaliteta, niti uspeha političke strukture koja ga podržava.

“Želim poručiti da borba nije završena. Predstoji nam drugi krug i ja imam nameru da se do poslednjeg dana borim za koncept, ideje i vrednosti u koje verujem. Uveren sam da i u ovakvim uslovima - sistematskog pritiska i sistematske pretnje i ucene od strane dosadašnje vladajuće strukture - možemo doći i do pobede 27. aprila”, poručio je Pendarovski.

Lider Socijaldemokrata Zoran Zaev je izjavio da je rezultat neočekivan, jer smo u proteklom periodu bili svedoci masovne podrške opoziciji i njenom kandidatu za predsednika države. VMRO DPMNE je uplašena gubljenjem vlasti, pa je zato sistemskom krađom glasova u danima pre i za vreme izbora sprečio volju građana:

“Krajnji rezultat je novi udarac na krhku demokratiju u Makedoniji. Ali građani Makedonije znaju istinu. Mi smo tu zajedno sa vama, građanima, u najtežim trenucima. Nemojmo dozvoliti da režim trijumfuje. Ubeđen sam da će se 27. aprila građani zajedno sa nama dići u odbranu svoje zemlje i pobedu nad ovim režimom”, rekao je Zaev.

I dok Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državna izborna komisija tvrde da su izbori protekli u fer i demokratskoj atmosferi, nekoliko nevladinih organziacija koje imaju akreditovane posmatrače izbora, na press konferencijama su objavile da su registrovale više neregularnosti u toku glasanja.

Prema njihovim informacijama, primećeno je agitovanje političkih partija, telefonski pozivi i slanje SMS poruka, kao i to da se na izbornom spisku nalaze pokojnici, ali i ljudi koji žive na nepostojećim adresama.

U nekim gradovima je registrovano da postoje različiti podaci o ukupnom broju zapisanih glasača, a najčešća primedba je to da se mastilo kojim se obeležava palac glasača, a koje traje najmanje 24 časa, briše veoma lako sa običnom vlažnom maramicom.

U ponedeljak bi svoju ocenu o toku glasanja trebalo da iznese posmatračka misija OEBS-a.

Drugi krug presedničkih izbora biće održan 27. aprila, zajedno sa vanrednim parlamentarnim izborima. Pobediće kandidat koji osvoji većinu glasova birača koju budu izašli na glasanje, pod uslovom da je odziv najmanje 40 posto.
XS
SM
MD
LG