Dostupni linkovi

Druga ‘crna kutija’ pronađena u padu aviona na istoku Kine


Druga "crna kutija" pronađena je nakon pada aviona China Eastern Boeing 737-800 u kojem su prošle nedelje poginule 132 osobe u avionu, javili su kineski državni mediji u 27. marta.

Vatrogasci koji su učestvovali u potrazi pronašli su diktafon, narandžasti cilindar, na padini planine oko 1,5 metara ispod zemlje, saopštila je državna televizija CCTV.

Stručnjaci su potvrdili da je to druga "crna kutija".

Udar sudara rasuo je krhotine naširoko i stvorio 20 metara dubok krater na strani planine.

Tragači su tražili snimač podataka o letu nakon što su pre četiri dana pronašli snimač glasa u pilotskoj kabini.

Dva rekordera bi trebalo da pomognu istražiteljima da utvrde šta je izazvalo pad aviona sa 29.000 stopa (8.800 metara) u šumovitu planinu u južnoj Kini.

Potraga za crnim kutijama i olupinom iz aviona bila je otežana zbog zabačenog područja na kojem se srušio avion, kao i zbog kiše i blata.

Video koji je objavio CGTN, međunarodni ogranak CCTV-a, prikazuje zvaničnika koji drži objekat nalik narandžastoj konzervi na licu mesta sa napisanim rečima „SNIMAČ“ i „NE OTVARAJ“. Predmet je izgledao malo udubljeno, ali neoštećeno.

Avion na letu MU5735 srušio se u ponedeljak, 21. marta, na putu iz grada Kunminga na jugoistoku Kine za Guangdžou, veliki grad i izvozno proizvodno središte u blizini Hong Konga.

Kontrolor letenja pokušao je nekoliko puta da kontaktira pilote nakon što je video da je visina aviona naglo opala, ali nije dobio odgovor, rekli su zvaničnici.

Snimač glasa u pilotskoj kabini, takođe narandžasti cilindar, pronađen je dva dana kasnije.

Poslat je u Peking na ispitivanje i analizu.

DNK analiza je potvrdila identitet 120 ljudi, rekli su oni. Tragači su pronašli lične karte i bankovne kartice žrtava.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG