Dostupni linkovi

Srušio se kineski avion sa 132 osobe


Dva aviona 'Boeing 737' kompanije 'China Eastern' na aerodromu u Taijuanu (arhivska fotografija)
Dva aviona 'Boeing 737' kompanije 'China Eastern' na aerodromu u Taijuanu (arhivska fotografija)

Putnički avion "Boeing 737" aviokompanije "China Eastern" sa 132 osobe se srušio u južnoj kineskoj provinciji Guangsi, prenosi BBC.

Strahuje se da nema preživjelih, iako broj žrtava trenutno još nije poznat, kao ni razlog pada aviona koji je letio od Kunminga za Gvangdžu.

Pad aviona se desio u planinskoj oblasti, zbog čega se razvio šumski požar, ali je prema posljednjim informacijama ugašen.

Kineski državni mediji prenose da su spasilačke ekipe na terenu. Na Tviteru su objavljene prve fotografije sa mjesta nesreće.

Avion 737-800 ima dobar sigurnosni rekord i prethodnik je modelu 737 MAX koji je bio prizemljen u Kini više od tri godine nakon fatalnih nesreća u Indoneziji i Etiopiji.

Američki Nacionalni odbor za sigurnost u transportu (NTSB) saopštio je da su imenovali višeg istražitelja za sigurnost u zračnom prometu kao američkog akreditovanog predstavnika za istragu pada Boeinga 737-800.

Prema međunarodnom sporazumu, Sjedinjene Države mogu služiti kao predstavnik u istrazi o padu budući da je avion proizveden u Sjedinjenim Državama.
Nije jasno da li će i kada NTSB otputovati na mjesto nesreće u Kini.

Nakon pada Boeinga 737 MAX 2018. u Indoneziji, NTSB je odmah poslao istražitelje u Indoneziju da učestvuju u istrazi indonežanske vlade.

Posljednja značajnija nesreća neke kineske aviokompanije se desila prije 12 godina, kada su u padu aviona u Jičunu na sjeveroistoku Kine poginule 42 osobe.

XS
SM
MD
LG