Dostupni linkovi

Nastavljen napad dronovima na Belgorod tokom noći, kaže guverner


Oštećena domaćinstva u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, na granici sa Ukrajinom, 23. maj 2023.
Oštećena domaćinstva u Belgorodskoj oblasti u Rusiji, na granici sa Ukrajinom, 23. maj 2023.

Ruski zvaničnik u južnom Belgorodskom regionu koji se graniči sa Ukrajinom rekao je u sredu, 24. maja da je ta teritorija tokom noći bila meta brojnih dronova, nakon oružanog upada na teritoriju iz Ukrajine.

"Noć nije bila sasvim mirna. Bilo je velikog broja napada bespilotnim letelicama. Sistemi protivvazdušne odbrane su rešili većinu njih“, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov u objavi na društvenim mrežama.

"Najvažnije je da nema žrtava“, dodao je on.

Saopštenje je usledilo dan nakon što je Moskva objavila da je rasporedila avione i artiljeriju protiv naoružane grupe koja je prodrla na njenu teritoriju iz Ukrajine, a Kremlj je naredio svojoj vojsci da spreči svaki ponovni napad, piše agencija Frans pres (AFP).


Pripadnici dve grupe protiv Kremlja, Legije slobode Rusije i Ruskog dobrovoljačkog korpusa, preuzeli su odgovornost, dok je Kijev negirao zvaničnu umešanost Ukrajine.

Pogranični region Belgoroda bio je na meti napada od početka ruske invazije na Ukrajinu, ali je višednevni okršaj bio najznačajniji otkako su Rusi prošle godine započeli invaziju na Ukrajinu.

Gladkov je rekao da su dronovi tokom noći oštetili nekoliko privatnih kuća, kancelarija i vozila, ali da se celokupna šteta još procenjuje.

Dodao je da je u okrugu Graivoron oštećen gasovod i da je kao posledicu imao "mali požar".

Gladkov je rekao da će nekoliko naselja koja su ostala bez struje usled borbi između oružane grupe i ruskih snaga bezbednosti prethodnog dana biti ponovo povezana do kraja srede.

"Devet osoba je hospitalizovano: troje je na intenzivnoj nezi u teškom stanju, a šest osoba je već na odeljenjima", dodao je on, usled napada na granici početkom nedelje.

Stotine ljudi koji su pobegli od borbi i dalje su bili u skloništima za hitne slučajeve. Od njih se očekuje da se vrate kući nakon što snage bezbednosti osiguraju područje, rekao je guverner.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

XS
SM
MD
LG