Dostupni linkovi

Dronovi oboreni iznad ruske oblasti Belgorod, kaže guverner


Saobraćajni znak na putu ka Belgorodu, februar 2023.
Saobraćajni znak na putu ka Belgorodu, februar 2023.

Borbe u ruskoj regiji Belgorod ušle su u drugi dan, a guverner regije rekao je stanovnicima koji su pobjegli nakon prekograničnog upada naoružanih boraca da još uvijek nije sigurno da se vrate svojim domovima.

Ruski zvaničnici kažu da je naoružana "diverzantska" grupa u ponedjeljak prešla iz Ukrajine i napala pogranični okrug. Ukrajina negira odgovornost i kaže da iza upada stoje ruski državljani iz dvije paravojne grupacije.

Upad koji se desio dan ranije i koji je izgleda uključivao oklopna vozila, bio je najveći napad na Rusiju otkako su pokrenuli invaziju na susjednu Ukrajinu prije 15 mjeseci.

Ruske vlasti evakuirale su stanovnike iz okruga Graivoron nakon što su snage napada tvrdile da su zauzele pogranični grad Kozinka i nekoliko drugih.

"Čišćenje teritorija Ministarstva odbrane zajedno sa policijom se nastavlja", napisao je na Telegramu Vjačeslav Gladkov guverner Belgoroda.

"Sada apelujem na stanovnike okruga Graivoron, koji su ... privremeno napustili svoje domove, još nije moguće da se vrate," rekao je, dodajući da su dvije zgrade napadnute dronovima tokom noći.

Rekao je da je jedna žena umrla tokom evakuacije, a da postoje izvještaji o dvije ranjene osobe. Dan ranije je rekao da je najmanje osam ljudi ranjeno, da je nekoliko zgrada oštećeno i da su mnogi stanovnici otišli.

Centar grada Belgoroda, arhivska fotografija, 10. avgust 2021.
Centar grada Belgoroda, arhivska fotografija, 10. avgust 2021.

U regionu, koji se graniči sa Ukrajinom, od ponedeljka se vode borbe nakon što je granicu prešla, kako su ruski zvaničnici nazvali, ukrajinska "diverzantska grupa”.

Agencija Reuters prenosi ukrajinski list Hromadske koji je citirao ukrajinske vojne obaveštajne službe da su napad izvele dvije naoružane ruske opozicione grupe, Legija slobode Rusije i Ruski dobrovoljački korpus (RVC).

Hromadske je objavio da su oba sastavljena od ruskih državljana posvećenih borbi protiv vlasti Kremlja.

Moskva je za napad okrivila ukrajinske snage, rekavši da su diverzanti htjeli odvratiti pažnju od ruskog zauzimanja Bahmuta prije tri dana.

Ruski istražioci kažu da otvaraju slučaj terorizma zbog upada. Kijev je odbacio krivicu za napad.

Savjetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak napisao je na Twitteru da Kijev "prati događaje u Belgorodskoj oblasti", ali da nije umešan.

"Nasilni ruski pokret otpora, čiji su arhitekti isključivo građani same Rusije, postepeno izlazi iz podzemlja. Oni su nezavisni u svojim odlukama, imaju određeno iskustvo i oslobođeni su straha", saopštio je u pisanoj izjavi agenciji Reuters Podoljak.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Neprovereni izveštaji o napadima daleko iza ponoći u ponedeljak na glavni grad regiona koji se graniči sa Ukrajinom objavljeni su na društvenim mrežama.

U izveštajima na nekim kanalima navodi se da su gađani lokalni štab ministarstva unutrašnjih poslova i služba bezbednosti FSB.

Legija slobode Rusije je ruska milicija sa sedištem u Ukrajini, koju predvodi ruski opozicionar Ilja Ponomarjov, koja kaže da radi unutar Rusije na svrgavanju Putina.

Na Tviteru je navedeno da je "potpuno oslobodio" pogranični grad Kozinka i da su isturene jedinice stigle do okružnog centra Graivoron, dalje na istok.

"Idemo dalje. Rusija će biti slobodna!" pisalo je.

Telegram kanal Baza, koji ima veze sa ruskim bezbednosnim službama, ranije je objavio snimke iz vazduha na kojima se očigledno vidi kako ukrajinsko oklopno vozilo napreduje na graničnom prelazu Graivoron.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da je predsednik Vladimir Putin obavešten i da je u toku rad na isterivanju "sabotera“, javila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Od početka rata, oblast Belgoroda je više puta granatirana u napadima u kojima je poginulo na desetine ljudi, a njen glavni grad je u aprilu pogodio ruski borbeni avion koji je slučajno bacio municiju preko njega.

XS
SM
MD
LG