Dostupni linkovi

Dramatično upozorenje NASA: Zemlju čeka katastrofa o kojoj niko ne priča


Zemlja

NASA-in stručnjak za vodu Jay Famiglietti upozorava da Zemlju čeka katastrofa o kojoj nitko ne priča, a posljedice će biti globalne i osjetit će se u svim sferama života. Na kraju krajeva, voda je izvor života, a njegovo upozorenje tiče se upravo vode.

Famiglietti je jedan od autora istraživanja koje je prošli tjedan objavljeno u časopisu Science, a koje zaključuje da se suha područja na Zemlji dodatno isušuju dok se ona natopljena vodom sve više natapaju.

Zbog toga je u zadnjih nekoliko desetljeća tlo upilo dodatnih 3,2 trilijuna tona vode, koje skladišti u zemlji, jezerima i podzemnim vodama, što je usporilo podizanje morske razine uslijed topljenja ledenjaka za 20 posto.

No, suhe regije Zemlje dodatno se isušuju i nikada nije postojao veći kontrast između suhih i natopljenih područja na Zemlji. Natopljena područja uključuju rijeku Missouri, sjevernu Amazonu i dijelove Afrike, dok su se dodatno isušila područja Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Mnogi upravo dugogodišnju sušu navode kao jedan od začetnika sirijske krize.

Rezultat takve polarizacije i nejednakog pristupa pitkoj vodi imat će globalne posljedice na sve sfere života: od globalnih migracija, gospodarskih i političkih nestabilnosti pa sve do izumiranja vrsta.

“Unatoč istraživanjima koja pokazuju da se sprema globalna katastrofa, ništa se ne poduzima kako bi se stalo na kraj problemu vode”, zaključuje Famiglietti.

Januar 2016. bio je najtopliji ikad

Prosječna temperatura površine oceana i kopna u svijetu bila je 1,04 stupnja Celzija viša od prosječne temperature u XX. stoljeću, čime je januar ove godine postao najtopliji prvi mjesec od 1880. objavila je u srijedu Američka oceanska i atmosferska agencija (NOAA).

Ovim je nadmašen prethodni rekord iz 2007. za 0,16 stupnja Celzija, precizira NOAA. Godina 2015. je u cjelini već bila daleko najtoplija ikad zabilježena, objavila je agencija prošlog mjeseca.

XS
SM
MD
LG