Dostupni linkovi

Ministar policije Republike Srpske pozvao korisnike 'Sky' aplikacije da se predaju


Dragan Lukač, ministar MUP-a RS, na konferenciji za medije u Banjoj Luci 4. aprila 2018.
Dragan Lukač, ministar MUP-a RS, na konferenciji za medije u Banjoj Luci 4. aprila 2018.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Dragan Lukač rekao je da je u Bosni i Hercegovini (BiH) više od 2.000 ljudi koristilo kriptovane telefone i aplikaciju "Sky" za kriminalne aktivnosti i da niko od njih ne može biti zaštićen.

"Svi oni koji su koristili kriptovane telefone i 'Sky' aplikaciju, predlažem im da sami dođu i da se predaju, ispričaju šta su radili, jer će policija prije ili kasnije doći do njih", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, u srijedu, 2. februara.

Kako je bilo navedeno na internetskoj stranici kompanije SKY ECC, koju je zaplijenio američki Federalni istražni biro (FBI), Sky je zaštićena aplikacija za sigurnu razmjenu poruka koja funkcionira na sigurnim uređajima.

Govoreći o akciji "Staza" koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, jednog od dva entiteta u BiH, u saradnji s državnim Tužilaštvom, Lukač je rekao da je ona rezultirala hapšenjem 19 osoba, te da će biti nastavljena hapšenjem još većeg broja lica koja se bave kriminalom.

Lukač je naveo da je MUP Republike Srpske koristio "Sky" aplikaciju kako bi dobio sva saznanja o kontaktima i kretanjima ove grupe kriminalaca, jer su je koristili i osumnjičeni članovi grupe.

U utorak, 1. februara devetnaest osoba je uhapšeno na području Trebinja na jugu Hercegovine, Foče u istočnoj Bosni, te drugih općina.

Zaplijenjeno je više od 400 kilograma opojne droge marihuana, koja je iz Crne Gore prokrijumčarena na područje BiH.

"Tražili smo još par osoba koja nisu bila dostupna jer se ne nalaze u BiH, ali će za njima biti raspisane potjernice i bit će predmet potrage ne samo MUP-a Republike Srpske, već i drugih policija u regionu i Evropi", rekao je Lukač.

Lukač je istaknuo da je riječ o ozbiljnim kriminalnim grupama koje rade s velikim količinama droge i ogromnim količinama novca kojeg stječu na takav način.

"Među ovim licima ima onih koje možemo vezati i za određena ubistva koja su se desila u BiH i u regionu i koja imaju kontakte s međunarodnim kriminalcima i međunarodnim kanalima za distribuciju opojnih droga", rekao je Lukač.

Lukač je kazao da su u zemljama gdje je najviše korištena "Sky" aplikacija - Francuska, Belgija i Nizozemska, one i dešifrovane, te da EUROPOL raspolaže s tim podacima.

Također, aplikacija ''Sky'' radila je na privatnoj globalnoj mreži servera, poruke preko njihovog sistema bile su šifrovane, kompanija navodno nije mogla da čita ni da ih skladišti, a SKY ECC uređaji onemogućavali su funkcije koje predstavljaju rizik po privatnost i bezbjednost.

Javni tužilac u Belgiji izjavio je 9. marta 2021. da je policija zaplijenila 17 tona kokaina u jednoj od najvećih akcija u borbi protiv krijumčarenja droge u toj zemlji.

Tokom istrage, kako se navodi u izvještaju The Brussels Times, istražitelji su presreli oko milijardu šifrovanih poruka iz softvera za šifrovanje ''Sky'', od kojih je gotovo polovina već dešifrovana.

U akciji je učestvovalo više od 1.500 policajaca, izvršeno je oko 200 pretresa, a uhapšeno je 48 osoba. Policija je zaplijenila 1,2 miliona eura, vatreno oružje, nakit, dijamante, policijske uniforme, automobile.

De Standaard je naveo u tekstu od 9. marta 2021. da su inspektori uspjeli da dešifruju Sky poruke krajem prošle godine, što im je omogućilo da sortiraju hiljade poruka koje su kriminalci slali jedni drugima. Prikupljene informacije zatim su korišctene za hapšenje.

Evropska policija (EUROPOL) potvrdila je u saopćenju 10. marta da su preduzete velike akcije za blokiranje šifrovane komunikacije kriminalnih mreža.

Evropol je precizirao da su uz pomoć Evropske agencije za pravosudnu saradnju Eurojust organi za provođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj izveli akcije na blokiranju korištenja šifrovane komunikacije od strane velikih organiziranih kriminalnih grupa.

XS
SM
MD
LG