Dostupni linkovi

DPS želi rješti problem crkve na Sv. Stefanu


Obnova hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, 16. april 2011.
Obnova hrama Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, 16. april 2011.
Mediji danima izvještavaju o navodnom vijećanju vrha Demokratske partije socijalista (DPS) kako da se postave prema problemu unutar koalicije koji je nastao u vezi sa slučajem nelegalne gradnje crkve na Svetom Stefanu.

Da li se nakon višednevnog spora između koalicionih partnera u crnogorskoj Vladi oko crkve Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu došlo do kompromisnog rješenja?

Komentarišući stav predsjedništva vladajuće DPS koji je objavljen nakon višednevnog spora premijera Igora Lukšića i Socijaldemokrata čiji su ministri napustili sjednicu Vlade zbog njene odluke da odustane od rušenja bespravno započete gradnje na ostacima crkve Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu, poslanik SDP-a Raško Konjević za RSE kaže:

"Razumio sam da je i DPS, što je potpuno normalno podržala da se stvari rješavaju u skladu sa zakonom. Nezadovoljstvo SDP, odnosno njenih ministara u Vladi bilo je prevashodno iz razloga što Vlada nije postupala po sospstvenim odlukama, odnosno nije provodila odluke koje su bile utemeljene na zakonu, odnosno na onome što jesu bila rješenja i odluke jedinog nadležnog državnog organa a to je Zavod za zaštitu spomenika kulture. Dakle, ja sada ne bih izvodi konačne zaključke iz jednog saopštenja DPS-a, ali zaista vjerujem da će i Vlada i DPS i svakako SDP ispoštovati ono što jesu odluke Vlade i isključivo donositi odluke koje su utemeljene u zakonu".

Na stav DPS-a odnosno predsjendika te partije, bivšeg premijera Mila Đukanovića čekalo se nekoliko dana, a u međuvremenu se spekulisalo da li premijer Igor Lukšić ima podršku partije za potez koji je povuako u vezi sa nelegalnom gradnjom na Svetom Stefanu.

Predsjedništvo DPS-a je u utorak uveče saopštilo da podržava napore Vlade da iznađe rješenje u skladu sa zakonom i potrebom afirmacije ekonomskih potencijala u oblasti turizma.

Portpraol DPS Rajko Kovačević ne krije da bivši premijer Milo Đukanović i dalje igra važnu ulogu, čak i kada je u pitanju rad Vlade na čijem čelu nije već nekoliko mjeseci.

"Uloga predsjednika Đukanovića i DPS je svakako značajna u odnosu na podršku koju DPS daje u rješavanju svih pitanja u našoj državi pa smo tako i po ovom pitanju na juče održanoj sjednici Predsjedništva partije saopštili svoj stav. To je stav koji svakako znači pomoć i podršku u prevazilaženju problema u vezi sa crkvom na Svetom Stefanu na pravi način"
, kaže Kovačević.

SPC ne odustaje od svojih zahteva

Na pitanje da li Đukanović i dalje igra presudnu ulogu, čak i kada je u pitanju nesporaum u okviru Vlade Raško Konjević kaže:

Raško Konjević, poslanik DPS-a, Podgorica, 22. decembar 2010.
"Ne bih ja sada tumačio da li je nečija uloga bila presudna ili nije bila presudna . Ono što moramo da se navikavamo jeste da do kraja poštujemo ono što nadležni donose kao svoja rješenja. Dakle, ne bi trebalo da uvodimo bilo kakavu praksu gdje bilo koji pojedinci mogu svojim nespornim političkim uticajem da presudno utiču. Presudno može da utiče zakon a obaveza je i Vlade i svih državnih institucija kao i političkih partija da do kraja poštuju ono što su odluke mjerodavnih državnih institucija".


U DPS kažu da su sigurni da će Vlada ubrzo iznaći najbolje rješenje za Sveti Stefan, koje će biti usklađeno sa zakonom.

"Ubijeđen sam da u tom smislu slične poglede dijele i naše kolege iz SDP i smatram da će Vlada nastaviti nesmetano da funkcioniše. Naš koalicioni odnos nikada nije ni bio doveden u pitanje zbog ovoga što se dešavalu zbog određenih različitosti u pogledu rješavanja tog pitanja iako se u određenom dijelu političke javnosti taj navodni sukob priželjkivao"
, ističe Kovačević.

Sukob u Vladi, između Socijaldemokrata i premijera Igora Lukšića, započeo je nakon što je Vlada povukla inicijalnu odluku da sruši nelagano započete radove na ostacima crkve Aleksandra Nevskog koje su izveli mještani, uz podršku Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i da formira Komsiju koja bi našla kompromisno rješenje.

Na koji način će se zadovoljiti suprotstavljene stane još nije poznato.

Zavod za zaštitu spomenika kulture, nadležan za ostatke ove crkve donio je rješenje o konzerviranju njenih ostataka nad kojim bi bila postavljena staklne nadstrešnica.

Dok se iz SPC zalažu da se crkvi vrati izgled koji je imala u vrijeme Marije Karađorđević.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG