Dostupni linkovi

Ko je jači - država ili SPC


Obnova crkve na Svetom Stefanu, april 2011. Foto: Svetigorapress, Vuk Lajovic
Obnova crkve na Svetom Stefanu, april 2011. Foto: Svetigorapress, Vuk Lajovic
Aktuelni spor države i Srpske pravoslavne crkve oko gradnje crkvice na Svetom Stefanu pokrenuo je pitanje koji su zakoni na snazi u državi Crnoj Gori, božji ili zemaljski.

Nakon što je sveštenik SPC-a Siniša Smiljić izjavio da će se crkva Svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu obnoviti prije svega po božanskim zakonima, oglasio se protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko primorske, koji smatra da Smiljićeva izjava, uprkos brojnim kritičkim stavovima, ne prkosi državnim zakonima.

"Jer gradnja ili obnova hramova po božjim zakonima podrazumijeva - u slučaju pravoslavnog hrama da oltar bude okrenut prema istoku, da ima sveti prijesto, žrtvenik, zvonik, zvona. To se podrazumijeva pod božanskim, crkvenim zakonima za izgradnju i obnovu hramova. To ni u kom slulaju ne znači protivljenje državi Crnoj Gori, ni ignorisanje niti je pak sveštenik rekao da će se obnova hrama vršiti isključivo po božanskim zakonima. To bi onda imalo drugi smisao, ali kada je rekao"prije svega" onda moramo da znamo da se jedna porodična kuća, prije svega gradi po volji onoga koji je njen investitor, a to znači da je potrebno i drugih preduslova da se ostvare da bi ta gradnja bila završena u skladu sa onim što jeste volja u slučaju crkve i Paštrovića. Prvo, božji zakon za hram a onda i ono drugo što treba da uslijedi i što je obećano od strane državnih organa", rekao je Džomić.

Miješanje u svetovne stvari


Visoki funkcioner Demokratske paritje socijalista Miodrag Vuković, međutim kaže da je Srpska pravoslavna crkva"instalitrana institucija čiji je zadatak da opstruira napredak Crne Gore".

To prema njegovim riječima dodatno ptovrđuje i nedavna izjava sveštenika Siniše Smiljića.
Miodrag Vuković

"SPC u Crnoj Gori djeluje kao par ekselans politički subjekt. Godinama se miješa u svetovne stvari, miješa se u civilne odnose, arbitrira tamo gdje je niko ne zove za arbitra. Odlučuje samostalno o nečemu o čemu bi trebalo da konsultuje zakone ove države, inati se sa zakonima, radi protiv zakona. Jednostavno, instalirana je kao institucija koja forsira svoj, uslovno rečeno pravni poredak, svoja pravila ponašanja ignorišući potpuno državu Crnu Goru", smatra Vuković.

Na pitanje koliko je upravo zasluga ove vlasti što pojedinci i institucije u Crnoj Gori vjeruju da su iznad zakona, da li je to posljedica toga što država nije provodila zakone jednako prema svima - recimo, na primjeru crkve na Rumiji, on odgovara:

"Pa, nije to baš tako jednostavno odgovoriti. Mi smo poslije 88 godina ili poslije dva vijeka raznih turbulencija, vremena kada Crna Gora čak nije ni postojala pa nije mogla ni odlučivati, kada je izgubila svoje ime, svoj identitet, došla u situaciju da vrlo mučno do 2006 godine, najviše preko kompromisa, stasava, da vrati svoje ime, da se vrati sebi".


Nakon što se ispostavilo da su mještani Svetog Stefana predvođeni crkvenim licima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori divlje gradili na lokaciji konzerviranih ostataka nekadašnje crkve Svete Gospode, preimenovane u hram Aleksandra Nevskog, Ministarstvo održivog razvoja i turizma najavilo je da se lokalitet morati dovesti u predašnje stanje a nezakonito ozidano srušiti.

Policija je zabranila ulaz u grad hotel, a par stotina nezadovoljnih mještana je protestovalo sve dok nije objavljeno da su se premijer Igor Lukšić i poglavar SPC-a Amfilohije dogovorili da se tokom uskršnjih praznika napravi pauza u rješavanju ovog problema i da se rušenje do daljnjeg odloži.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG