Dostupni linkovi

Dopisnik RSE iz Brisela: Približeni stavovi o prelazima


Šefovi pregovaračkih timova Prištine i Beograda, Edita Tahiri i Borislav Stefanović
Šefovi pregovaračkih timova Prištine i Beograda, Edita Tahiri i Borislav Stefanović
Nakon sastanka u okviru osme runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu predstavnici dve strane izjavili su da nisu postignuti konkretni rezultati, ali da je došlo do približavanja stavova, javlja dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozviak.

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je da su stavovi približeni pre svega po pitanju prelaza.

"Pokušali smo da prebrodimo razlike koje definitivno postoje između nas i Prištine. Na žalost, delegacija Prištine je na svaki novi konstruktivan predlog,
najčešće usaglašen sa Evropskom unijom tokom same diskusije, odgovarala sa novim maksimalističkim, potpuno neprihvatljivim zahtevima", kazao je Stefanović nakon dvanaestočasovnog sastanka.

On je dodao da se mora rešiti funkcionisanje prelaza za Srbe koji žive na Kosovu kako oni, sa svojim registarskim tablicama i dokumentima "ne bi ispaštali i da bi mogli slobodno da se kreću na Kosovu i van Kosova".



Šefica tima Prištine u pregovorima s Beogradom Edita Tahiri izjavila je da se na sastanku pre svega govorilo o integrisanom upravljanju prelazima i potvrdila da nisu postignuti konkretni rezultati.

"Ovaj dan je obeležilo iznošenje različitih ideja i pokušaja da se prevaziđu razlike. Naša pozicija je bila jasna, a to je da podržavamo evropski model zajedničkog upravljanja granicom. Želimo da vidimo rezultate, pošto je ovde reč o primeni evropskih standarda", kazala je Tahiri.



Tahiri: Treba sprovesti sporazume

Tahiri je naglasila da su obe strane bile usredsređene na to da pronađu najbolje ideje za rešenje problema, ali da "činjenica da nije postignut nikakav konačan zaključak pokazuje da je neophodno da se razgovori nastave".

Stefanović je kazao da nije moguće da "jedna strana dobije sve, a da druga sve izgubi".

"Ako je neko u Prištini zamišljao taj dijalog na ovakav način, mislim da su se jako prevarili i da čine ogromnu štetu svima u regionu i pre svega ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Stefanović.



Šefica prištinskog tima ocenila je da je primena sporazuma i dalje prolematična.

"Srbija i dalje ne sprovodi sporazume", istakla je ona, "dok je Kosovo ispunilo sve zadatke vezane za njihovu implementaciju".

Tahiri je najavila da će se u nastavku ove runde dijaloga, osim o prelazima, razgovarati i o telekomunikacijama, energetici i regionalnom predstavljanju Kosova.



Razgovori uz posredovanje Brisela u sedištu Evropske unije se nastavljaju u četvrtak u prepodnevnim časovima.
XS
SM
MD
LG