Dostupni linkovi

Dolaze ekstremne vremenske prilike


Ekstremne temperature, poplave, ali i suše bit će sve češća pojava kako idemo prema kraju stoljeća, navela je grupa naučnika u izvještaju koji je objavio Royal Society.

Eksperti predviđaju da će se utjecaj "paklenog" ljeta povećati za 10 puta do 2100. godine, dok će se utjecaj poplava učetverostručiti u istom periodu.

Naučnici su izračunali utjecaj klimatskih promjena i promjena populacije na poplave, suše i toplotne udare širom svijeta. Toplotni udari slični onima iz 2003. godine, kada su temperature rasle iznad 38,5 stepeni, postat će češći.

Više od 2.000 ljudi preminulo je od posljedica toplotnog udara 2003. godine u Velikoj Britaniji, dok je 20.0000 preminulo širom Evrope. Ceste su se toplije, vozovi su morali sporije voziti zbog zagrijanih šina, a širom zemalja Evrope postavljene su javne česme.

Životinje u zoološkim vrtovima su mazane kremama sa zaštitnim faktorima i u njihove obroke uvrštene su zaleđene poslastice.

Naučnici su iznijeli i najgori mogući scenarij, gdje pretpostavljaju da bi prosječna temperatura mogla porasti za 4,8 stepeni do 2100. godine. "Pakleni" udari trajat će i po pet dana, a temperature noću će biti pet stepeni iznad normalne.

Također, vremenski uvjeti će povećati poplave u zapadnoj Evropi, dok bi suše mogle zavladati Mediteranom. Stručnjaci predviđaju da će u dijelovima zemlje u kojima je kišilo biti još više kiše, a mjesta u kojima je bilo suša će postati poput pustinja.

Apelovali su na vlade i privatne kompanije da učine više na rješavanju opasnosti od ekstremnih vremenskih uvjeta kojima je svakako doprinio čovjek svojim aktivnostima.

XS
SM
MD
LG